Термін оновлення даних у ТЦК без штрафу в Україні вже місяць завершився. І ось у соціальних мережах почали з'являтися дуже дивні пропозиції від жінок із інвалідністю передпенсійного віку. Громадянки України пропонують укласти фіктивні шлюби із військовозобов'язаними.

Як відомо, такі чоловіки набувають статусу осіб, які доглядають за дружинами з інвалідністю та мають законне право перетнути кордон.

Журналісти одного з українських телеканалів з'ясували, що у профільних інтернет-спільнотах з'явилися оголошення, де свої послуги пропонують жінки, які за віком можуть мати онуків.

Наприклад, нещодавно одна з користувачів соцмереж розмістила оголошення наступного змісту: "Жінка, 2 група, 59 років, Чернігівська область. Фіктивний шлюб із військовим чи цивільним без виїзду".

Про взаємовигідну пропозицію пише ще одна жінка, яка зазначає наступне: "Потрібен фіктивний шлюб із чоловіком, який має УБД (вік не важливий). Жінка, 62 роки, з третьою групою інвалідністю (можуть бути взаємовигідні умови)".

Популярні новини зараз
На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Оголошення в соцмережах, скріншот: Telegram
Оголошення в соцмережах, скріншот: Telegram

У соцмережах, де розміщені такі оголошення, жартують, що у бабусь з'явився шанс одягнути весільну сукню та побути гарною "молодою".

Загалом оголошень про фіктивний шлюб зараз у таких спільнотах можна нарахувати сотні. У той же час у цих спільнотах коментатори скаржаться, що зараз тут працюють і шахраї, які взяли завдаток і зникли.

У свою чергу українські прикордонники повідомляють, що працюють механізми виявлення фіктивних шлюбів – у разі викриття фігурантам загрожує кримінальна відповідальність за незаконне переправлення осіб за кордон.

Коментар прикордонників, скріншот: YouTube
Коментар прикордонників, скріншот: YouTube

За даними ДПСУ, лише протягом липня було кілька виявлень спроб чоловіків виїхати за кордон, прикриваючись шлюбом із жінкою з інвалідністю.

Як один із прикладів прикордонники наводять випадок, який стався минулого місяця. Про нього варти кордону розповіли з часткою гумору: "У хворобі та здоров'ї ... клялися любити, навіть діагнозом не поцікавилися. 44-річний уродженець Івано-Франківської області одружився з 66-річною жінкою. Чоловік розповів, що везе "дружину" до Польщі на лікування Жінка говорила, що їде лікувати суглоби, а чоловік казав, що діабет повідомила, що вони знайомі 10 років, чоловік розповів, що знає її все життя. знав її попереднього чоловіка, який помер.

За даними прикордонників, жінка погодилася на фіктивний шлюб за 82 тисячі гривень.

Чи збільшилася кількість спроб перетнути кордон особами, які уклали фіктивний шлюб – на це запитання спікер Держприкордонслужби Андрій Демченко розповів журналістам таке: "Різкого збільшення немає, але є випадки, коли виявляємо таких осіб, які коштом одружилися між собою".

До цього Демченко додає, що у діях жінок, які допомагають військовозобов'язаним виїхати в такий спосіб, є ознаки незаконного переправлення осіб за кордон. Якщо справа дійде до суду та буде доведена вина, то таким жінкам загрожує від 3 до 5 років ув'язнення.

Водночас адвокати зазначають, що довести наявність фіктивного шлюбу вкрай складно, якщо кожна із сторін стверджує, що шлюб є ​​справжнім.

Нагадаємо, як зміняться права та обов'язки жінок на військовому обліку.

Раніше повідомлялося, доведеться йти до ТЦК: на кого чекають проблеми.

Також, мобілізація до 25 років: коли почнуть закликати юнаків.