З'явилася інформація, що в Україні вже найближчими тижнями або місяцями вартість комуналки можуть підняти до "ринкового" рівня. Серед цієї комуналки – тарифи на газ. Однак поки що вони залишаються "замороженими". Відомо, що з 1 вересня побутові споживачі оплачуватимуть споживання газу за тими самими тарифами, що й зараз.

Про те, як в Україні може змінитися ціна на газ, стало відомо з інформації від Нацбанку, а також із заяв міністра енергетики України Германа Галущенка.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube
Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Тарифи на газ для населення захищені мораторієм, який, згідно із законом, має діяти до закінчення війни в Україні. Проте, за прогнозом Нацбанку України, уряд буде змушений їх підвищити ще до закінчення дії військового стану.

Війна в Україні затягнулася на невизначений час, а дотувати споживання населення нема чим. До того ж на приведенні тарифів до економічно обґрунтованого рівня наполягає МВФ.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Збільшили штрафи за неявку до ТЦК: скільки треба витягти з заначки Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Отже, найімовірніше, нинішні тарифи для населення протримаються до кінця опалювального сезону, тобто до 30 квітня 2025 року. Власне, "Нафтогаз", який обслуговує 98% побутового сектора, пообіцяв тримати свій тариф до цієї дати. Наразі він становить 7,96 грн/кубометр. Відповідно й інші дрібні постачальники дорівнюватимуть до флагмана, і своїх тарифів для населення не підвищуватимуть.

Проте вже з травня наступного року вартість газу для населення може зрости. А ось наскільки вона зросте, і яким взагалі може бути ринковий тариф, значною мірою залежить від обсягу власного видобутку газу.

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

До повномасштабної війни Україна не могла забезпечити себе власним газом, але з того часу ситуація змінилася

За підсумками довоєнного 2021 року Україна видобула 19,7 млрд. кубометрів власного газу. Водночас річний обсяг споживання тоді складав 28,8 млрд. кубометрів. Тобто третину власних потреб Україна не могла забезпечити і змушена була імпортувати газ. Звісно, ​​ціна імпортного газу значно вища, ніж вітчизняного.

Проте з початком війни ситуація докорінно змінилася. Частина території країни потрапила до зони тимчасової окупації. Водночас велика кількість населення змушена була виїхати за кордон. Крім того, ворог знищив низку великих підприємств, які споживали багато газу. Таким чином, обсяг споживання в країні вже у 2022 році впав із 28,8 до 19,6 млрд кубометрів. Водночас, обсяг власного видобутку скоротився незначно - на 1,28 млрд кубометрів.

А вже 2023 року Україні вдалося відновити обсяг власного видобутку до довоєнних показників. При цьому обсяг споживання все ще залишається майже на третину меншим за довоєнний.

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Цього року, як запевняє голова Нафтогазу Олексій Чернишов, Україна має вийти на паритет між споживанням та видобутком газу. Тобто вже 2024 року наша країна має стати енергетично самодостатньою. Принаймні щодо споживання природного газу.

Таким чином, користуючись лише газом власного видобутку, Україна, ймовірно, зможе переглянути тарифи на нього, принагідно відмовившись від формули Роттердам+, за якою обчислюють вартість газу. Отже тариф на газ для населення, очевидно, все ж таки зросте, оскільки він буде ринковим. Але загалом його зростання не повинно бути надто високим, бо зараз Україна газу не купує, а користується лише власним.

Нагадаємо, ударить по кишені вже з 1 вересня: який тариф піднімуть українцям.

Раніше повідомлялося, платіжка за холодну воду зміниться: кому готувати більше грошей.

Також, спочатку доставка, а потім газ: які тарифи готують українцям.