Національний банк України оголосив про вилучення з обігу старих копійок, що були випущені до 2003 року. Це рішення є частиною масштабної оптимізації грошового обігу в країні. У рамках цієї кампанії з обігу підуть монети номіналом 1, 2, 5 і 25 копійок, які не використовувалися вже протягом багатьох років.

Кількість старих копійок в обігу значна — приблизно 7,2 мільярда штук. Тому українцям слід підготуватися до обміну таких монет. Згідно з інформацією Нацбанку, обмін старих копійок буде можливий до закінчення воєнного стану або протягом трьох місяців після його завершення.

Копійки. Фото: скрін youtube
Копійки. Фото: скрін youtube

Варто зазначити, що ці монети не матимуть значної колекційної цінності. Як пояснює Віталій Ткач, редактор сайту "Монети-Ягідки", лише рідкісні монети або ті, що виготовлені з дорогоцінних металів, можуть мати високу цінність. Простий дріб'язок, випущений у великій кількості і виготовлений із звичайних матеріалів, навряд чи стане дорогоцінним артефактом у майбутньому.

Ці зміни стосуються всіх, хто зберігає старі монети вдома. Не варто очікувати, що копійки будуть мати високу вартість через роки. Краще скористатися можливістю обміняти їх на нові гроші зараз, адже в майбутньому їхня цінність може лише знижуватися. Після завершення періоду обміну ці монети вже не будуть дійсними, тож не відкладайте їх обмін на останній момент.

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року
Показати ще

Нагадаємо, Особливо вигідний обмін: колекціонери пропонують 8000 грн за монету номіналом 5 копійок

Раніше ми розповідали, що В Україні виводять з обігу деякі купюри: потрібно позбутися якнайшвидше

Також, Українцям заплатять понад 80 000 грн за стару залізну гривню: як виглядає