У 2024 році для виходу на заслужений відпочинок у 60 років потрібно мати щонайменше 31 рік страхового стажу. До 2028 року вимога щодо стажу збільшиться до 35 років. Про це інформує ПФУ.

Особи, які досягли пенсійного віку, але не набрали потрібної кількості стажу, постануть перед вибором - залишатися на роботі або купувати додатковий стаж.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Якщо при досягненні 60 років у громадянина бракує страхового стажу, він може почекати з виходом пенсію. Вимоги до стажу пом'якшуються для українців старшого віку.

Наприклад, у 2024 році для оформлення пенсії у 63 роки потрібно мати від 21 до 31 року стажу. Для 65-річних громадян вимоги нижчі – від 15 до 21 року стажу. До 2028 року вимоги щодо стажу для цих вікових категорій також змінюватимуться, але все одно залишаться м'якшими.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зробив важливе оголошення власникам карток: з цим краще не затягувати Періодична повірка квартирних лічильників: хто має право проігнорувати процедуру Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще

Оформлення пенсії, фото: ПФУ
Оформлення пенсії, фото: ПФУ

Якщо немає можливості чи бажання працювати після 60 років, а стажу не вистачає, його можна докупити. Втім, заплатити доведеться досить значну суму, якщо мова не про декілька місяців стажу.

Так, у 2024 році повний місяць стажу коштуватиме 1760 гривень – це мінімальний страховий внесок. Водночас рік стажу коштуватиме 21 120 гривень.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, пенсійні картки можуть "обнулити": хто ризикує втратити чесно зароблені виплати.

Також наш портал інформував, деякі пенсіонери недорахуються частини пенсії: через що можуть зменшитися виплати.

Крім того, ми писали, ідентифікація, доплати та закон про стаж: усі "новинки" серпня, до яких варто готуватися пенсіонерам.