Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Так, нещодавно пенсійне законодавство доповнили статтями щодо роботи за межами України. Серед важливих змін – врахування стажу роботи в інших державах.

Керуючий адвокат "Адвокатського Бюро Івана Хомича" Іван Хомич розповів, що зміниться для тих, хто працював за кордоном та на тимчасово окупованих територіях.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Підтвердити стаж роботи у деяких країнах неможливо

Пенсійне забезпечення громадян України, які проживають за її межами, провадиться на основі договорів (угод) з іншими державами, що встановлено статтею 1 закону України "Про пенсійне забезпечення", зазначає юрист.

У тих випадках, коли договорами між Україною та іншими державами передбачені інші правила, ніж ті, що містяться в цьому законі, застосовуються правила, встановлені цими договорами.

Популярні новини зараз
Путін оголосив про масштабне збільшення чисельності армії Українка була в шоці від харчування в школі – таке і свиням соромно давати З 1 жовтня платіжки за світло зміняться "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

"Тому, якщо між Україною та державою, в якій працювала людина, яка звертається за призначенням пенсії, відсутня така угода, то, на жаль, ні стаж, ні оплата праці під час призначення пенсії в Україні не враховувалися", - розповідає Іван Хомич.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Він пояснює: таких угод Україна уклала понад 20. Зарахування стажу роботи відбувалося під час підтвердження його компетентними органами іншої країни.

"Ця процедура полягала у направленні відповідних запитів та листів органами Пенсійного фонду України. Більшість даних запитів направлялася до країн-сусідів, у тому числі РФ і Білорусь. Але з початком повномасштабного вторгнення РФ реалізація таких взаємин стала неможливою. Дипломатичні зв'язки з РФ були розірвані. ", - Зазначає він.

Підтвердження стажу роботи на території країни-агресора, його тривалості та сум отриманих заробітних плат способами, які раніше застосовувалися, стало неможливим.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

"Тому для людей, які переїжджали на територію України з тимчасово окупованих територій, підтвердження факту неотримання пенсії від країни-агресора та отримання призначення пенсії в Україні було майже неможливо. Найсміливішим доводилося звертатися до суду за захистом свого порушеного права", - пояснює Іван Хомич.

Він додає: також Україна вийшла з Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав (СНД) у галузі пенсійного забезпечення, що ускладнило українцям, які працювали в РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані термін працевлаштування у країнах для включення цього періоду до страхової стаж.

"З цієї причини їхні пенсійні права могли бути порушені: зменшення розміру пенсії чи взагалі недостатність стажу для її призначення", - наголошує юрист.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Для обліку стажу необхідно підтвердити факт роботи за кордоном

Юрист пояснює, які зміни до пенсійного законодавства вносять нові статті закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

"По-перше: у разі відсутності необхідного страхового стажу для визначення права на призначення пенсії за віком включаються періоди роботи особи в іншій державі, якщо такі періоди роботи зараховують до страхового стажу згідно із законодавством цієї країни. Людина має надати Пенсійному фонду України документи, які підтвердять факт роботи в іншій державі", - зазначає Іван Хомич.

За його словами, порядок подання документів ще має затвердити Кабмін.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

По-друге, періоди трудової діяльності за межами України зараховуються до страхового стажу, у тому числі на пільгових умовах, людям, які проживають в Україні – якщо це передбачено цим законом чи міжнародними договорами України.

"Тому тим людям, які працюють у країнах, з якими Україна уклала договори у сфері пенсійного забезпечення, турбуватися нема про що. Їх стаж роботи за кордоном буде включений до стажу при обчисленні пенсії в Україні. Або ж, якщо особа вирішить отримувати пенсію в тому державі і матиме на це право згідно із законодавством іншої країни, навпаки: стаж, отриманий в Україні, буде зарахований для обчислення пенсії в іншій країні", — пояснює фахівець.

Нагадаємо, чому 70% українців отримують пенсії нижче за рівень бідності: чи планують із цим щось робити.

Раніше повідомлялося, українцям почнуть видавати нові права: що зміниться.

Також, світло вимикати не будуть: як довго відпочиватимемо від графіків відключень.