Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в серпні 2024 року українські пенсіонери віком від 70 років можуть розраховувати на спеціальні вікові надбавки до своїх пенсій.

Проте на цій новині усі "нововведення" для пенсіонерів не закінчуються.

Інформацію про те, на що чекати пенсіонерам від держави, в деталях розповів експерт з пенсійних питань Сергій Коробки у новому відео для YouTube-каналу "На пенсії".

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Юрист нагадав, що наприкінці червня набрав чинності закон №3674 від 25.04.24 щодо обчислення стажу для працюючих за кордоном.

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Головне нововведення — те, що тепер стаж за кордоном зараховуватимуть при призначенні пенсії в Україні, навіть якщо пенсійну угоду з відповідною країною не підписано.

При цьому закордонний стаж зарахують лише для тих, кому не вистачить загального стажу для виходу на пенсію, для визначення права на пенсію в Україні. А от при розрахунку самої пенсії такий стаж не враховуватимуть.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ
Оформлення пенсії, фото: ПФУ

Які для цього потрібні документи наразі невідомо, бо на додаток до цього закону ще має бути ухвалено порядок Кабміну.

Ще один важливий момент у цьому законі – регулярна ідентифікація. Пенсіонери, які тимчасово проживають за кордоном, повинні щорічно проходити ідентифікацію до 31 грудня, навіть якщо вони не мають статусу ВПО.

Переселенці, які мають статус ВПО до 24 лютого 2022 року та отримують пенсію через "Ощадбанк", тепер мають проходити ідентифікацію кожні півроку. Востаннє вони мали це зробити до 31 березня 2024 року. Тепер для таких людей крайній термін – 30 вересня 2024 року.

У Пенсійному фонді зазначили, що якщо фізичну ідентифікацію людина востаннє проходила у січні 2024 року, то їй негайно потрібно проходити процедуру знову, бо вже настає термін.

За словами Коробкіна, прожитковий мінімум та мінімальну зарплату у найближчі три роки в Україні не планують підвищувати. Тобто можливе заморожування багатьох пенсійних виплат та надбавок до них.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Індексацію пенсій у наступні три роки обіцяють проводити з 1 березня, як і раніше.

У Пенсійному фонді нагадали, що на 1 липня розмір середньої пенсії в Україні становить 5 816,62 грн. Порівняно з минулим роком зростання відбулося на 9,5%.

У липні 2023 року середня пенсія становила 5311 грн, тобто середня пенсія зросла приблизно на 505 грн.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Нині в Україні 10 мільйонів 264 тисячі пенсіонерів. Тобто, за останній рік кількість пенсіонерів зменшилася майже на 290 тисяч.

Понад 62% пенсіонерів, майже дві третини від загальної кількості, продовжують отримувати пенсію до 5000 грн. 12% пенсіонерів отримують пенсію понад 10 000 гривень.

Нагадаємо, світло вимикати не будуть: як довго відпочиватимемо від графіків відключень.

Раніше повідомлялося, борги із зарплат в Україні спровокували втрату стажу для пенсіонерів: хто платитиме.

Також, українці можуть втратити свою пенсію у серпні: кого торкнеться