Виявилося, що внаслідок пенсійної реформи в Україні було, за словами експертів, незаконно занижено пенсії багатьом громадянам. Багато пенсіонерів вже звернулися до суду, і в результаті – справи були виграшними. Тільки за судовими рішеннями Пенсійний фонд України має повернути людям близько 70 млрд. у національній валюті.

Природно, що таких грошей ПФУ немає і найближчим часом не буде. Через це судові рішення не виконуються.

Про це стало відомо завдяки інформації уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Проблема виникла ще з початком пенсійної реформи, яка стартувала наприкінці 2011 року із ухваленням відповідного закону. Тоді, через суттєві зміни у пенсійному законодавстві, змінилася методика розрахунку пенсій. Через це люди втратили значну частину своїх пенсійних виплат, що спричинило масове звернення пенсіонерів до суду.

Популярні новини зараз
Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Суди стали на бік позивачів. Внаслідок цього з'явилися десятки тисяч судових рішень, які зобов'язували Пенсійний фонд виплатити громадянам недоплачену пенсію. Це триває з 2013 року. З того часу сума, яку має компенсувати громадянам Пенсійний фонд, сягнула майже 70 мільярдів гривень.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Проте ПФУ і близько немає коштів на погашення цих боргів. Він уже давно дотаційний, і якби не допомога з бюджету, то й поточні пенсії громадянам не було б чим виплачувати.

Щоправда, у 2023 році було закладено невелику суму (360 млн грн) на виплати за судовими рішеннями. Внаслідок цього компенсацію отримали 6586 громадян. Але це – крапля в морі. А 2024 року взагалі на такі виплати не закладено жодних грошей, оскільки бюджет Пенсійного фонду на поточний рік не затверджено, зазначив Лубинець.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Водночас, уряд анонсував удосконалення механізму розрахунку пенсій. Буде впроваджено бальну систему нарахування пенсійних виплат, що допоможе усунути диспропорції між розміром пенсій громадян, які виходили на заслужений відпочинок у різні роки.

А щодо виплати того, що належить за судовими рішеннями, то поки що нічого певного не можна сказати. Крім того, що стало вже класичним: "Грошей немає, але ви тримаєтеся".

Нагадаємо, світло вимикати не будуть: як довго відпочиватимемо від графіків відключень.

Раніше повідомлялося, борги із зарплат в Україні спровокували втрату стажу для пенсіонерів: хто платитиме.

Також, українці можуть втратити свою пенсію у серпні: кого торкнеться.