Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація щодо страхового стажу.

Чимало українців хочуть знати відповіді на такі питання: як не залишитися на старості років без грошей і як можна збільшити страховий стаж, якщо його не вистачає для призначення пенсії за віком?

На ці питання щодо стажу відповів незалежний консультант, експерт із пенсійних питань Сергій Коробкін, спеціально для видання "На пенсії".

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Скільки потрібно стажу для пенсії

Нагадаємо, що на сьогоднішній день для виходу на пенсію у 60 років і жінкам та чоловікам необхідно мати не менше 31 року стажу. Наступного, 2025 року, вимагатимуть уже 32 роки стажу. І так до 2028 року, коли мінімальними вимогами до стажу будуть 35 років. І це – щоб гарантувати собі хоч би мінімальну пенсію.

Популярні новини зараз
Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Увага на квитанції: українців попередили про платіжки за комуналку Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

Якщо стажу не вистачає, то пенсія призначається у 63 чи 65 років, залежно від того, скільки є підтвердженого стажу у відповідному році. Через такі норми вже сьогодні багато громадян не можуть піти на пенсію вчасно.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Що означає добровільна сплата внесків?

Фактично сьогодні місяць стажу коштує 1760 гривень на місяць. Це 22% від мінімальної зарплати, яка з 1 квітня становить 8 тисяч гривень. Зазвичай цей внесок сплачує працедавець. Внесок може бути і більший за мінімальний – все залежить від розміру зарплати, що також позначається на майбутній пенсії.

Якщо людина не працює, але має дохід або, наприклад, працює за кордоном і внески із цієї зарплати не сплачує, вона може укласти договір із Пенсійним фондом України про добровільну сплату внесків. Таким чином, майбутній пенсіонер регулярно перераховуватиме певну суму, заробляючи собі стаж.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ
Оформлення пенсії, фото: ПФУ

Скільки коштує стаж?

Трапляються й інші випадки, коли людині скоро виповниться 60 років, але стажу для своєчасного призначення пенсії не вистачає. Тоді можна придбати стаж за попередні роки, там, де людина мала прогалини в трудовій діяльності. Однак такий стаж обійдеться вдвічі дорожче. Тобто місяць «минулого» стажу коштуватиме вже щонайменше 3520 гривень, а рік – цілих 42240 гривень.

Тут людина має замислитись, чи варто витрачати такі кошти, щоби вчасно оформити пенсію?

Як збільшити розмір вкладів?

До речі, якщо внесок менший за мінімальний, тобто він менший за 1760 гривень, то до стажу зараховується неповний місяць роботи. І це так само означає, що для обчислення зарплати буде враховано суму, яка також менша за мінімальну, а це дуже негативно позначається на розмірі пенсії.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Чи може пенсіонер придбати собі стаж сам?

А от особи, які вже пенсіонери, не мають права укладати такі угоди, щоб придбати стаж собі. Хоча іноді людям може бракувати місяців чи навіть днів, щоб стаж став, наприклад, рівно 30 чи 35 років і пенсію дотягли до певного мінімального розміру. Але чинне законодавство тут невблаганне.

В уряді вигадали благодійні внески. Фактично будь-яка особа може добровільно перерахувати власні кошти до Пенсійного фонду. Ці внески йдуть до загального бюджету фонду. При цьому існує і так званий персоналізований внесок. У такому разі 70% перерахованої суми виплатять конкретному пенсіонеру у вигляді доплати до пенсії, а решта 30% все одно піде до бюджету ПФУ. Саме тому подібна послуга поки що не користується особливою популярністю.

Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії. Фото: скрін youtube

Як укласти угоду?

Щоб скористатися можливістю добровільної участі у пенсійному страхуванні, необхідно укласти договір на веб-порталі Пенсійного фонду саме в електронній формі.

В особистому кабінеті потрібно вибрати опцію «Договір на добровільну участь», заповнити форму та підписати договір за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Тут можна, зокрема, використовувати системи "Дій. Підпис" або "GOV.ID". Сплата внесків провадиться протягом періоду, який людина визначає для себе самостійно.

Нагадаємо, українцям пропонують пільгові пенсії: хто зможе скористатися.

Раніше повідомлялося, безкоштовний проїзд, звільнення від податків та додаткова відпустка отримає більше людей.

Також, щоб не втратити виплати: кому потрібно звернутися до ПФУ у серпні.