Українці зобов'язані проводити періодичну повірку лічильників, зокрема гарячої води та теплової енергії. Що буде, якщо процедуру ігнорувати, розповіли на facebook-сторінці АТ "Облтеплокомуненерго".

Споживачі зобов'язані раз на 4 роки власним коштом проводити періодичну перевірку приладів обліку гарячої води та теплової енергії.

Повірка лічильника Фото: скрін youtube
Повірка лічильника Фото: скрін youtube

Заощадити, проігнорувавши процедуру, не вийде, оскільки лічильник, який не пройшов перевірку, вважатиметься недійсним. Це означає, що постачальник послуг не братиме за основу показники такого приладу для розрахунку платіжок. Це загрожує суттєвою переплатою.

"Якщо споживач не дотримується терміну проведення обов’язкової повірки приладів обліку, то підприємство не може брати за основу для розрахунків показання таких лічильників. Тож нарахування здійснюватимуться за методом, який застосовується для квартир без індивідуальних засобів обліку", - йдеться в повідомленні.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube
Платіжки за комуналку Фото: скрін youtube

Споживач може самостійно вибрати організацію, яка проведе перевірку лічильника. Після цього необхідно передати постачальнику послуг акт про проведення періодичної повірки та свідоцтво про відповідність приладу обліку державним вимогам із зазначенням дати наступної повірки приладу.

Раніше портал Знай повідомляв, газові лічильники можуть "обдирати" українців: що робити, якщо платіжка раптово збільшилася.

Також наш портал інформував, українцям доступні нові "розумні лічильники": допомагають заощадити на електроенергії.

Крім того, ми писали, українцям нагадали про обов'язкову перевірку газових лічильників: скільки грошей готувати.