Останнім часом в інформаційному просторі активно поширюється інформація про те, що кожен громадянин України може безкоштовно отримати у власність до 2,5 гектарів землі. Ця новина викликала справжній ажіотаж серед населення, особливо серед тих, хто мріє про власну ділянку землі. Однак, чи все так просто, як здається на перший погляд.

Що ж насправді говорить закон

Дійсно, Земельний кодекс України передбачає можливість безкоштовної приватизації земельних ділянок. Однак, існують певні обмеження та нюанси, про які варто знати.

Земля. Фото: Youtube
Земля. Фото: Youtube

  • П'ять ділянок різного призначення

Кожен громадянин України має право на безоплатну приватизацію п’яти земельних ділянок різного цільового призначення. Це можуть бути ділянки для ведення особистого сільського господарства, садівництва, будівництва житлового будинку, дачного будівництва та для гаража.

Популярні новини зараз
Пенсія менша на 20%: про що пенсіонер має повідомити ПФУ Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати Видачу повісток обіцяють автоматизувати, щоб отримав кожен Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів
Показати ще
  • Обмеження за площею

Загальна площа всіх ділянок, які можна отримати безкоштовно, обмежена. Так, для ведення особистого сільського господарства можна отримати не більше 2 га, для садівництва – не більше 0,12 га тощо.

  • Порядок приватизації

Для того, щоб отримати земельну ділянку у власність, необхідно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування або до Державного геокадастру. Потрібно подати заяву та зібрати необхідний пакет документів.

Земля / фото: Pinterest
Земля / фото: Pinterest

Чому виникають труднощі

Незважаючи на те, що законодавство передбачає можливість безкоштовної приватизації землі, на практиці багато українців стикаються з різними труднощами. Серед основних проблем можна виділити:

  • Відсутність вільних земель

У багатьох регіонах України всі земельні ділянки вже розподілені або перебувають у користуванні інших осіб.

  • Бюрократичні перешкоди

Процес оформлення документів для приватизації землі може бути досить тривалим і складним.

  • Недостатня інформованість громадян

Багато людей не мають достатньої інформації про свої права та можливості щодо отримання земельної ділянки.

Нагадаємо, що ціна на землю піднялася на 11%, але українців закликають мислити позитивно.

Як повідомляли раніше, нерухомість, земельний податок, ПДВ, кому передбачені велизечні пільги.

Як писав "Знай" раніше, українці мали до кінця поточного року оформити своє право власності на земельні паї.