Незабаром в Україні з'явиться новий вид оренди – соціальний. Це житло, яке належатиме місцевим громадам, і орендна плата за нього буде значно нижчою за ринкову. У деяких випадках орендарі навіть зможуть викупити житло.

Соціальна оренда – це житло, яке держава надає малозабезпеченим громадянам за доступною ціною. Цей вид оренди вже активно використовується у багатьох країнах ЄС, таких як Польща, Угорщина, Німеччина, де відсоток соціального житла становить значну частину від усього орендного ринку. В Україні ж цей показник становить всього 1,5%.

Оренда житла, фото РБК
Оренда житла, фото РБК

Орендна плата за соціальне житло буде нижчою за ринкову, що дозволить більшій кількості людей забезпечити собі дах над головою.

Соціальна оренда здійснюватиметься виключно "в білу", що гарантуватиме правову захищеність орендарів.

Популярні новини зараз
З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Поява соціального житла змусить приватних орендодавців переглянути свої ціни, що може зробити ринок оренди більш доступним.

Зараз в Україні одні з найменш доступних квартир в Європі. Наприклад, у Німеччині на середню зарплату можна орендувати 4,66 квартир, а в Україні – всього 1,64 квартири. Поява соціального житла зможе змінити цю ситуацію, адже орендодавці будуть змушені знизити ціни на свої квартири, щоб залишатися конкурентоспроможними.

Житлові будинки, фото: Знай.ua
Житлові будинки, фото: Знай.ua

Соціальне житло складатиметься з трьох типів об'єктів:

  • Багатоповерхівки, які вже є у власності громад. Часто ці будівлі потребують ремонту, і вони будуть відновлені для використання як соціальне житло.
  • Нові багатоповерхівки, побудовані за кошти міжнародних партнерів. Європейський інвестиційний банк, наприклад, готовий надати для цього 200 мільйонів євро.
  • Багатоповерхівки, які будуватимуть за рахунок платежів за соціальну оренду. Це дозволить створити стабільний фонд для подальшого будівництва соціального житла.

У Верховній Раді вже розробляється нове житлове законодавство. За словами голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, рамковий законопроєкт "Про основні засади житлової політики" створить механізми для реалізації права на житло для кожного українця. Наступним кроком стане законопроєкт "Про соціальне житло", в якому детально будуть прописані всі моменти, пов'язані зі створенням житлового фонду соціального призначення.

Нагадаємо, Без допомоги не залишитесь: як поновити втрачену субсидію

Раніше ми розповідали про Податкові пастки при продажу нерухомості: як зберегти 23% вашого доходу

Також, Українцям повернуть гроші за комуналку – як отримати назад переплату