Верховна Рада прийняла законопроєкт, який передбачає підвищення акцизного податку на пальне, що, ймовірно, призведе до зростання цін на бензин і дизельне паливо. За прогнозами, ціна на бензин може зрости на 2 гривні вже восени, якщо поточний курс валюти та ціни на пальне залишаться незмінними.

Деякі оператори ринку очікують, що ціни можуть піднятися ще на 2,5 гривні через введення нових податків для підприємств. Геннадій Рябцев з НТЦ "Психея" зазначає, що вартість літра бензину, яка зараз становить до 60 гривень, восени може збільшитися на 2 гривні, за умови стабільності курсу валюти та цін на кордоні.

Бензин, автогаз / фото
Бензин, автогаз / фото

Нардепка Ніна Южаніна повідомила, що ціни можуть піднятися ще на 2,5 гривні через нові розрахунки операторів ринку щодо законопроєкту, який передбачає авансові внески з податку на прибуток за зберігання пального та військовий збір у розмірі 1% від обороту підприємств.

Ці нові податки запровадять разом з підвищенням акцизів на всі види пального з 1 вересня 2024 року і до 2028 року. На думку Южаніної, всі податки, які сплачуватимуть підприємства, будуть закладені в ціну товарів і послуг, що неодмінно відобразиться на гаманцях звичайних автомобілістів.

Популярні новини зараз
Зима буде без світла: тривожний прогноз Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Заправка ОККО, фото з вільних джерел
Заправка ОККО, фото з вільних джерел

Закон, запропонований Данилом Гетманцевим, почне діяти з 1 вересня. Аналітики прогнозують, що ціни на бензин зростуть на 1,5 гривні за літр, на дизель – на 2 гривні, а на скраплений газ – на 5 гривень.

Підвищення цін на бензин та дизель може бути менш помітним за сприятливих умов на світовому ринку, але скраплений газ значно подорожчає, хоча й залишиться дешевшим за бензин на 27 гривень.

Каністра бензину / фото: depositphotos
Каністра бензину / фото: depositphotos

Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн зазначив, що держава довго надавала пільги споживачам скрапленого газу, але зараз потребує фінансів для оборони.

За його підрахунками, додаткові податки принесуть бюджету понад 6 мільярдів гривень щомісяця, що робить підвищення податків очікуваним кроком і, можливо, не останнім.