В Україні діють графіки відключень і відповідно світла у будинках споживачів менше. Однак навіть за таких умов деяким громадянам приходять платіжки навіть більші, ніж раніше. У чому парадокс, пояснили фахівці "Прикарпаттяобленерго".

В обленерго зазначили, що рахунки споживачів не зменшилися, а навіть збільшились із кількох логічних причин.

Відключення світла. Фото: скрін youtube
Відключення світла. Фото: скрін youtube

По-перше, з 1 червня 2024 року запроваджено новий тариф на електричну енергію для населення – 4,32 кВт/год.

По-друге, фактично рівень споживання електроенергії кожним споживачем не знизився. Люди використовують світло у той час, коли воно є, при цьому побутові потреби не змінилися.

Популярні новини зараз
Покарають навіть тих, хто має бронь або відстрочку: через яку помилку можна стати ухилянтом і отримати штраф Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку
Показати ще

"Стосовно споживання – насправді ж, воно фактично не змінилося. Якщо раніше споживачі здебільшого робили прання ввечері, то зараз його роблять у той час, коли є електроенергія", - пояснюють в обленерго.

Платіжка за світло. Фото: скрін youtube
Платіжка за світло. Фото: скрін youtube

Сенс застосування графіків погодинних відключень у тому, щоби стабілізувати енергосистему, а не навмисно зменшити її споживання.

"Графіки погодинних вимкнень вводяться для того, щоб стабілізувати стан енергосистеми і зменшити навантаження на неї, але це не означає, що споживання для населення стає меншим", - додали енергетики.

Раніше портал Знай повідомляв, відключення з нами надовго: українцям радять самим подбати про світло.

Також наш портал інформував, графіки більше не застосовуються: де в Україні відмінили відключення світла.

Крім того, ми писали, "буде чергове підвищення": нардеп поділився прогнозом щодо тарифів на світло.