З липня 2024 року у Норвегії відбулися зміни, які стосуються українських біженців, що прибувають до країни для отримання тимчасового колективного захисту. Нині в Норвегії проживає понад 70 тисяч українців, які шукають притулку від війни. Ці зміни можуть суттєво вплинути на їхнє життя, тому важливо знати основні моменти нових правил.

Відтепер всі українці, які бажають подати заяву на захист, повинні реєструватися виключно у Національному центрі прибуття та реєстрації біженців у муніципалітеті Роде.

Попередньо необхідно домовитися про зустріч за телефоном: 40 02 61 90.

Українські біженці. Фото: скрін youtube
Українські біженці. Фото: скрін youtube

Реєстрація можлива також у Реєстраційному центрі Гардермуен біля аеропорту Осло. З колишніх пунктів реєстрації по всій країні, таких як Кіркенес, Тронхейм, Берген, Ярен та Торп, більше не можна подавати заяви на захист.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Українські біженці повинні самостійно організувати та оплатити свою поїздку до центру в Роде. У виняткових випадках, таких як небезпека для життя або здоров'я, місцева поліція може надати допомогу з транспортуванням. Особлива увага приділяється дітям без супроводу дорослих – їх обов'язково забезпечать транспортом до центру реєстрації.

Міністерство юстиції та громадської безпеки Норвегії внесло зміни до правил тимчасового колективного захисту для українців. Ті, хто втратили статус колективного захисту через порушення правил, не зможуть отримати його повторно з 1 липня 2024 року. Нові заявки будуть розглядатися як заявки на індивідуальний захист, що передбачає індивідуальну оцінку потреби у притулку.

Поки розглядається заявка на індивідуальний захист, зберігається право на місце у притулку. Проте, після отримання індивідуального захисту, українці повинні самостійно шукати та оплачувати житло. У разі відмови в індивідуальному захисті, доведеться залишити Норвегію.

Нагадаємо, Європа хоче змусити українських біженців піти на роботу: як допомагають

Раніше ми розповідали, що Українцям у Словаччині дають гроші на перший час — кому і скільки готові платити

Також, Поляки закликали українців не нехтувати безпекою у ці дні: будуть серйозні штрафи