Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою увагою ставляться до своїх платіжок за комуналкою, є дуже важлива інформація. Так, у серпні 2024 року зростання комунальних тарифів не передбачено. За електроенергію українці й надалі платитимуть 4,32 грн/кВт-годину.

Цього разу наші шановні читачі дізнаються, скільки українців платитимуть за електроенергію у серпні.

Про це стало відомо завдяки повідомленням прес-служб компаній-постачальників комунальних послуг.

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

З 1 червня 2024 року тариф на електроенергію для населення підвищився з 2,64 грн/кВт-год до 4,32 грн/кВт-год. Новий тариф діятиме до кінця квітня 2025 року. Тобто, у серпні 2024 року ми платитимемо за світло 4,32 грн/кВт-год.

Популярні новини зараз
Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам Київ на карантині, жителі хворіють тижнями: і це не Covid Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Крім цього, у серпні "нічний" тариф на електроенергію (за встановленого відповідного двозонного лічильника) становитиме — 2,16 грн/кВт.

Повірка лічильника газу. Фото: скрін youtube
Повірка лічильника газу. Фото: скрін youtube

Встановивши двозонний лічильник, який враховує споживання у денний та нічний час доби, ви можете суттєво заощадити на електроенергії. Споживачі, у яких встановлено такий лічильник, платитимуть за електроенергію в проміжку між 23:00 та 07:00 лише половину від стандартного тарифу.

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

Також з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року, тобто протягом опалювального сезону, споживачі, які використовують електроопалювальні установки, сплачуватимуть за пільговим тарифом за електроенергію у розмірі 2,64 грн/кВт за споживання до 2000 кВт/год електроенергії в місяць.

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

Як зросли суми у платіжках за світло після підвищення тарифу

Беручи за основу новий тариф 4,32 грн/кВт-год, у липні платіжки за електроенергію мали зрости так:

- Якщо спожито 250 кВт-год - 1080 грн (було 660 грн);

- якщо спожито 500 кВт-год - 2160 грн (було 1320 грн);

- Якщо спожито 1000 кВт-год - 4320 грн (було 2640 грн).

Якщо взяти показник 20 000 грн за середню зарплату в Україні, то за умови споживання 250 кВт-год, ви заплатите 5,4% від зарплати, 500 кВт-год – 10,8%, 1000 кВт-год – 21,6%.

Тепер у середньому за світло за 1-кімнатну квартиру доводиться платити на місяць 648 грн (за середнього показника споживання — 150 кВт-год), за 2-кімнатну — 1080 грн (середнє споживання — 250 кВт-год), за 3-кімнатну — 1512 грн (середнє споживання - 350 кВт-год).

Споживання газу. Фото: скрін youtube
Споживання газу. Фото: скрін youtube

Що буде з тарифами на газ та воду у серпні

У серпні ціна газу для побутових споживачів, які користуються послугами Нафтогазу, залишатиметься на рівні 7,96 грн/кубометр. Ціни на газ у решти постачальників будуть у межах від 7,7 грн. за кубометр до 9,90 грн.

Ще у квітні 2024 року газопостачальна компанія "Нафтогаз України" продовжила дію тарифного плану Фіксований ще на рік, керуючись мораторієм, що діє, на підвищення цін.

В Україні у деяких невеликих містах послуга з водопостачання може подорожчати у серпні. Зокрема, влада маленьких міст має право на власний розсуд встановлювати ціни на цю послугу ЖКГ. У зв'язку з цим у деяких із них ціни зросли досить суттєво — до 40%.

Лічильник газу. Фото: скрін youtube
Лічильник газу. Фото: скрін youtube

Водночас для великих міст НКРЕКП поки що заборонила підвищувати тарифи на водопостачання та водовідведення. Нагадаємо, що у квітні було заплановано підвищення тарифів для постачальників холодної води у Києві та інших містах України, проте рішення з цього питання відклали.

Нагадаємо, прогнози погіршуються: як низько звалиться гривня до кінця 2024 року.

Раніше повідомлялося, економічно обґрунтований тариф – майже 200 гривень: вода із крана стане розкішшю.

Також, борги за комуналку та безгрошів'я: як споживачам пропонують вирішити проблему.