До кінця 2024 року в Україні не передбачено індексації пенсій, але в деяких громадян похилого віку і без того можуть збільшитися виплати.

Згідно із Законом України №646-IX від 02.06.2020 року, пенсіонери віком від 80 років мають право на доплату.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Ця доплата призначається не всім пенсіонерам, які досягли встановленого віку. Отримати її можуть самотні літні громадяни, які отримують пенсію за віком та потребують стороннього догляду через стан здоров'я.

Ці умови прописані в законодавстві, щоб підтримати найбільш вразливі категорії людей похилого віку, які потребують додаткової допомоги.

Популярні новини зараз
Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

2024 року розмір доплати становить 944 гривні. Вона обчислюється як 40% від прожиткового мінімуму людей, які втратили працездатність.

Пенсіонерки. Фото: скрін youtube
Пенсіонерки. Фото: скрін youtube

Щоб отримувати додаткову виплату, пенсіонер зобов'язаний:

  • одержати висновок лікарсько-консультативної комісії, що підтверджує необхідність у сторонньому догляді;
  • підготувати пакет документів: висновок ЛКК, ідентифікаційний код та паспорт;
  • подати документи та відповідну заяву до найближчого сервісного центру ПФУ.

Варто зазначити, що українські пенсіонери можуть отримувати й інші види надбавок. Наприклад, якщо людина похилого віку містить дитину до 18 років, то законодавством передбачена щомісячна доплата.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, як отримати додаткову пенсію у десятикратному розмірі – українцям розповіли, хто має право на щедру допомогу.

Також наш портал інформував, навіть у ПФУ йти не потрібно: кому автоматично призначать доплати до пенсії у серпні.

Крім того, ми писали, тепер не тільки "Ощадбанк": Пенсійний фонд впровадив важливу зміну.