В Україні люди, які виходять на пенсію, можуть отримати пенсійне посвідчення. Цей важливий документ тепер можна оформити у звичайному пластиковому форматі або в електронному вигляді через додаток "Дія". Більшість пенсіонерів досі надають перевагу звичайним посвідченням, але часто гублять їх і не знають, що робити.

Пенсійний фонд України пояснює, як відновити втрачений документ і закликає не панікувати.

Пенсіонер / фото: Pinterest
Пенсіонер / фото: Pinterest

Щоб отримати нове посвідчення, пенсіонер може звернутися до обраного сервісного центру територіального органу Пенсійного фонду України або подати заяву онлайн через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (за посиланням portal.pfu.gov.ua) або за допомогою мобільного додатка "Пенсійний фонд".

Як відновити пенсійне посвідчення

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну
Показати ще

Якщо ви вирішили відновити посвідчення через відділення Пенсійного фонду, вам знадобляться такі документи:

  1. Паспорт та ідентифікаційний код.
  2. Заповнена заява про відновлення втраченого посвідчення.
  3. Кольорове фото розміром 3х2,5 см.

З цими документами зверніться у зручне для вас відділення та очікуйте нове посвідчення.

Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд України, скріншот: YouTube

Ви також можете зробити це онлайн, не виходячи з дому, через портал Пенсійного фонду. Потрібно авторизуватися на сайті, зайти в розділ "Про пенсійне забезпечення" та вибрати опцію "Заява на виготовлення паперового пенсійного посвідчення".

Для подання заявки онлайн потрібно зробити скан паспорта, ідентифікаційного коду, власного підпису та додати власне фото до цифрових документів.

Скан-копії мають бути кольоровими та чіткими, щоб на них була видна вся необхідна інформація. Формат документів має бути JPG або PDF, а розмір кожного документа не має перевищувати 1 Мб. Готове посвідчення можна буде забрати у сервісному центрі, який ви вкажете у заяві.

Нагадаємо, що робити, якщо втратили пенсійне посвідчення: як відновити та куди звертатися

Раніше ми писали про те, що загубили свідоцтво? Чому відновлення може бути набагато простішим, ніж ви думаєте

Вам буде цікаво дізнатися їхати додому більше не треба: українцям за кордоном запровадили нову функцію