Практично всі наші шановні читачі на своїй "шкурі" вже знають, що таке жити цілодобово без світла. Відсутність стабільної електрики впливає негативно не тільки на людину, економічний сектор нашої країни теж зазнає серйозних випробувань.

Так, через збільшення вартості сировини, енергетичних та інших витрат на полицях українських магазинів очікується подорожчання молока та кисломолочних продуктів. Також відомо, коли слід очікувати різкого зростання цін.

Про це стало відомо завдяки інформації від експертів порталу Agronews.ua.

Молочка, фото: Знай.ua
Молочка, фото: Знай.ua

Динаміка цін на молоко

За даними Державної служби статистики, офіційні річні зміни вартості молока та кисломолочної продукції фіксують зростання близько 7%. Це більш менш стабільна динаміка для цього року, кажуть експерти.

Популярні новини зараз
"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Соцвиплати призначатимуть по-новому: українців попередили про важливу зміну Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Інфографіка по цінам на молоко, скріншот: agronews.ua
Інфографіка по цінам на молоко, скріншот: agronews.ua

При цьому в першому півріччі кінцева ціна молочних продуктів зберігала темпи зростання трохи вище за річну динаміку загальних споживчих цін. Така тенденція базувалася на інфляції закупівельної вартості сирого молока, яка, зокрема, наприкінці 2023-го підскочила на 20%, а також на прогнозах InfAgro, які свідчать про збереження річних темпів зростання цін на сировину для першого півріччя поточного року.

Молочка, скріншот: YouTube
Молочка, скріншот: YouTube

Коли різко підскочать ціни

За словами експертів, відчутні зміни очікуються у другій половині року, а саме у четвертому кварталі.

"Тут не треба вже гадати, адже ціни на сире молоко не знижуватимуться, як через зростання собівартості, так і через зниження пропозиції. Зростання вартості сировини, енергетичних та інших витрат змусить переробників активніше торпедувати мережі з підвищення цін на полиці", - зазначає видання.

З огляду на це слід готуватися до суттєвого підвищення цін на свіжі молочні продукти. Експерти зазначають, що поки не зрозумілий оптимізм економістів, які прогнозують "збереження показників споживчої інфляції на кінець року".

Нагадаємо, ціни зробили розворот на 180 градусів: скільки грошей віддамо за огірки, капусту та печериці.

Раніше повідомлялося, як врятувати себе від отруєння в "пекельну" спеку: продукти, про які краще "забути" на якийсь час.

Також, літні ціни на овочі та фрукти: що подешевшало, а що піднялося у вартості.