Останнім часом все більше грошових переказів в Україні блокують банки. Це не просто примха, а обов'язкова процедура, яка допомагає боротися з незаконними грошовими потоками. Хто може потрапити перед перевірку, розповідаємо у нашій статті.

Уявіть собі, що банки – це своєрідні детективи. Вони стежать за тим, щоб гроші не використовувалися в злочинних цілях, наприклад, для фінансування тероризму чи відмивання нелегальних доходів. Для цього банки перевіряють деякі фінансові операції своїх клієнтів.

Банкомат "ПриватБанку", фото: znaj.ua
Банкомат "ПриватБанку", фото: znaj.ua

В Україні всі фінансові установи, зокрема банки, зобов’язані стежити за певними транзакціями. Це закріплено в Законі України №25 "Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом".

Наприклад, якщо ви переказуєте більше 5 тисяч гривень готівкою, банк має право запитати у вас документи для ідентифікації. Якщо сума операції перевищує 30 тисяч гривень, вам також доведеться пройти верифікацію – показати паспорт, ідентифікаційний код і, можливо, навіть зробити фото.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Вистачить на кілька буханок хліба: пенсіонерам доплатять у вересні 570 гривень
Показати ще

Які операції банки перевіряють?

Є так звані "порогові операції" – це транзакції, які банки завжди перевіряють. Якщо сума перевищує 400 тисяч гривень (а для азартних ігор – 55 тисяч), будьте готові до перевірки. Банки особливо уважно стежать за операціями, де:

  • Один з учасників зареєстрований або проживає в країні, що веде агресію проти України.
  • Операції пов'язані з політично значущими особами (PEPs) та їхніми родичами.
  • Відправляються гроші за кордон, особливо в офшорні зони.
  • Використовується готівка (внесення, переказ, отримання коштів).

Не панікуйте! Якщо ваші гроші – легальні, немає причин хвилюватися. Просто підготуйте всі необхідні документи. Зазвичай, це паспорт, ідентифікаційний код та, можливо, ще деякі підтверджуючі документи.

Нагадаємо, Гроші на чорний день: українці запасаються готівкою на випадок блекауту

Раніше ми розповідали, що Клієнти ПриватБанку отримають кешбек за перекази: від 250 до 25 000 гривень

Також, Українці поспішають зняти готівку через ліміти: скільки вдасться отримати протягом доби