В Україні деякі пенсіонери, зокрема ліквідатори та постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС, можуть отримувати підвищені пенсійні виплати.

Розмір таких виплат залежить від статусу пенсіонера та групи інвалідності. Розповідаємо нашим читачам, хто саме має право на отримання пенсійних виплат, які перевищують 13 тисяч гривень.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook
Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Пенсійні виплати для чорнобильців залежать від того, чи були вони ліквідаторами аварії або проживали в зоні відчуження. Також важливу роль відіграє група інвалідності.

Ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС мають право на отримання підвищених пенсійних виплат. Мінімальні розміри цих виплат встановлені урядом і залежать від групи інвалідності:

Популярні новини зараз
Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще
  • I група інвалідності: 13 376,21 гривні
  • II група інвалідності: 10 700,97 гривні
  • III група інвалідності: 8 025,73 гривні

Інші категорії чорнобильців, які не були ліквідаторами, але мають статус постраждалих від аварії, також отримують мінімальні пенсії залежно від групи інвалідності:

  • I група інвалідності: 8 187,48 гривні
  • II група інвалідності: 6 549,98 гривні
  • III група інвалідності та неповнолітні з інвалідністю: 5 048,95 гривні

Щоб отримувати підвищені пенсійні виплати, необхідно офіційно отримати статус чорнобильця у відповідних державних органах. Це підтверджується відповідними документами, які свідчать про участь у ліквідації аварії або проживання в зоні відчуження.

Нагадаємо, Пенсіонерам додадуть 600 гривень: як оформити надбавку

Раніше ми розповідали, що Тепер не тільки "Ощадбанк": Пенсійний фонд запровадив важливу зміну

Також, Важливо для кожного пенсіонера: українців попередили про зміни