З 1 серпня 2024 року Національний банк України розпочне процес вилучення з обігу банкнот номіналом 500 гривень, які були випущені у 2003–2007 роках. Ці старі банкноти будуть замінені на нові зразки, що мають сучасніші елементи захисту.

Старі банкноти номіналом 500 гривень вже понад 18 років у обігу, і за цей час вони значно зносилися. Зокрема, останні вісім років ці банкноти використовувалися паралельно з новими, сучасними зразками.

Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today
Гроші, купюри 500 гривень: фото biz.today

Національний банк хоче підвищити якість готівки в обігу, тому нові банкноти мають більш надійні елементи захисту та кращу якість виготовлення.

Старі банкноти залишаються дійсними. Громадяни можуть і надалі використовувати старі банкноти номіналом 500 гривень для розрахунків. Немає потреби спеціально їх обмінювати або турбуватися про їхню непридатність.

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Туалет тепер під арештом: боротися з боргами вирішили забороною какати Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Нова банкнота 500 гривень, фото НБУ
Нова банкнота 500 гривень, фото НБУ

Процес заміни не вплине на повсякденні розрахунки. Заміна банкнот не створює жодних додаткових зручностей для громадян. Вони можуть продовжувати використовувати свої старі банкноти як і раніше, і їхня платіжна здатність не буде змінюватися.

Як відбуватиметься заміна банкнот

  1. З 1 серпня 2024 року НБУ разом з банками почне поступове вилучення старих банкнот з обігу. Це означає, що банки не будуть видавати ці банкноти з кас і припинять підкріплення своїх кас новими партіями старих банкнот.

  2. Старі банкноти, які потраплять у банки, будуть вилучені з обігу. Вони будуть передані до НБ, де їх перерахують і утилізують відповідно до встановлених норм.

НБУ
НБУ

Нові банкноти номіналом 500 гривень мають покращені елементи захисту, що робить їх важчими для підробки. Це підвищить надійність і безпеку готівки, а також спростить розрахунки для громадян, забезпечуючи їм впевненість у якості грошей, які вони використовують у повсякденному житті.

Нагадаємо, гроші на чорний день: українці запасаються готівкою на випадок блекауту

Раніше ми писали про те, що українці поспішають зняти готівку через ліміти: скільки вдасться отримати протягом доби

Вам буде цікаво дізнатися не всі стільки за місяць заробляють: за яку монету колекціонери завалять грошима