З січня 2025 року в Україні очікується зростання цін на газ на 2 гривні за кубометр. Це пов'язано з припиненням транзиту російського газу через українську територію з нового року.

Про це повідомив народний депутат Олексій Кучеренко в ефірі програми "Ранок.LIVE".

Причина зростання цін

За словами Кучеренка, Європейський комісар з енергетики Кадрі Сімсон наполягає на тому, щоб з січня 2025 року транзит російського газу через Україну був повністю припинений. Це призведе до значного скорочення обсягів транзиту газу через Україну, що, в свою чергу, спричинить зростання тарифів на газ для українських споживачів.

Люда з платіжкою за газ. Фото: youtube
Люда з платіжкою за газ. Фото: youtube

Як буде формуватися ціна

"Вартість українського газу для транзиту становить 20 копійок за кубометр, адже основна частина його транспортується через зовнішній транзит", - пояснив нардеп. "Якщо ж зовнішній транзит буде припинено, всі витрати на роботу газотранспортної системи ляжуть на тарифи для кінцевих споживачів — як побутових, так і не побутових".

Популярні новини зараз
В опалювальному сезоні знизять тариф на світло: хто платитиме 1,32 грн за кВт Вже ніхто не сховається: військовозобов’язаних внесуть до єдиного реєстру – ТЦК дізнається про все Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам
Показати ще

Що це означає для українців

Зростання цін на газ може призвести до подорожчання опалення, гарячої води та інших послуг, пов'язаних з використанням газу. Це також може негативно вплинути на українську економіку загалом.

Платіжки за газ. Фото: скрін youtube
Платіжки за газ. Фото: скрін youtube

Важливо зазначити, що наразі це лише прогноз. Остаточне рішення щодо цін на газ буде прийматися Урядом України.

Нагадаємо, що з 1 липня потрібно платити більше за газ, воду та світло.

Як повідомляли раніше, в "Нафтогазі" розповіли, звідки беруться постійни борги у платіжках.

Як писав "Знай" раніше, за що можна отримати 500 тисяч штрафу, використовуючи газ.