Деякі українці можуть вийти на пенсію раніше за інших. Якщо ви працювали на особливо важких і шкідливих роботах, у вас є можливість отримати пенсію на пільгових умовах. Це стосується тих, хто відпрацював повний робочий день на таких роботах і досягнув 50 років.

Перелік таких робіт визначений спеціальним списком (Список №1). Для отримання пільгової пенсії треба мати певний страховий стаж:

Поступове підвищення віку для жінок

З 2015 року вік виходу на пенсію для жінок поступово підвищується з 45 до 50 років, залежно від дати народження. Якщо до 1 квітня 2024 року не вистачає стажу, то можна отримати пенсію при наявності:

  • Чоловіки: не менше 24,5 років стажу.

  • Жінки: не менше 19,5 років стажу.

Пільгова пенсія за іншим списком

Також існує можливість отримати пенсію на пільгових умовах для тих, хто працював на шкідливих і важких роботах або в окремих галузях виробництва за Списком №2. Це можливо після досягнення 55 років:

  • Чоловіки: мінімум 30 років стажу, з них не менше 12,5 років на роботах зі Списку №2.

  • Жінки: мінімум 25 років стажу, з них не менше 10 років на роботах зі Списку №2.

Однією з умов для отримання пільгової пенсії є проведення атестації робочих місць. Якщо атестація не була проведена вчасно, періоди роботи понад 5 років не враховуються до пільгового стажу. Проте, стаж, отриманий до 21 серпня 1992 року, не потребує підтвердження документами про атестацію.

Для оформлення пільгової пенсії необхідно надати документи, що підтверджують вашу особу, страховий стаж та проведення атестації робочих місць.

Нагадаємо, Пенсіонерам призначили до виплат додаткові 940 гривень: хто перший у списках

Раніше ми розповідали, що Деякі пенсіонери можуть бути звільнені від сплати комуналки: названо умови

Також, Важливо для кожного пенсіонера: українців попередили про зміни