Верховна Рада ухвалила законопроєкт №11173, який дозволить знижувати ціни на ліки завдяки паралельному імпорту. Це рішення стало відповіддю на суттєву різницю у вартості лікарських препаратів між Україною та країнами ЄС, де деякі ліки коштують у кілька разів дешевше.

З 1 січня 2025 року в Україні дозволять паралельний імпорт ліків. Це означає, що ліки можна буде завозити не лише через офіційних виробників-експортерів, а й через уповноважених виробником дилерів.

аптека / скріншот з відео
аптека / скріншот з відео

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що паралельний імпорт дозволить зменшити бюджет закупівлі препаратів, що вже показує успішні результати в деяких країнах ЄС. Там частка паралельно імпортованих лікарських засобів на ринку може досягати 25%.

Нова редакція закону № 2469-IX "Про лікарські засоби" від 28 липня 2022 року також передбачає можливість паралельного імпорту, але цей закон набуде чинності лише через 30 місяців після завершення воєнного стану. В умовах війни потреба в доступних ліках є гострою, тому новий механізм запрацює раніше, з 1 січня 2025 року.

Популярні новини зараз
Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Через високі ціни на ліки українці стали менше купувати їх в аптеках. Середня ціна одного препарату в аптеці за минулий рік склала 142 гривні 96 копійок, що на третину більше порівняно з 2022 роком.

Нагадаємо, Бойові дії можуть посилювати спеку в країні: пояснення від метеорологів

Раніше ми розповідали, що Депутати стали на захист корупціонерів: можна безкарно красти вагонами

Також, Водіям загрожують суворі штрафи розміром в три зарплати: кому не пощастить