На тлі економічних викликів та змін клімату, ціни на гречку в Україні знову зростаюсть. Як повідомили в департаменті агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА, поточний рік обіцяє зміну в ціновій динаміці цієї популярної крупи.

Ще у 2022 році ціна на гречку була космічною – майже 24 тисячі гривень за тонну. Наступного року все різко змінилося: ціна впала до 10 тисяч. Здавалося б, це хороша новина для споживачів, але фермери зазнали збитків – 5-7 тисяч гривень на кожній тонні. Усе через те, що пропозиція перевищила попит, і ринок відреагував відповідно – зниженням цін.

ціни на гречку, цукор, крупи \ фото Знай.UA
ціни на гречку, цукор, крупи \ фото Знай.UA

У цьому році ситуація знову змінюється. Фермери в Житомирській області скоротили посівні площі на гречку на 5 тисяч гектарів – тепер це всього 15,6 тисяч гектарів. Чому так? Низькі ціни минулого року просто не покривали витрат на вирощування цієї культури. А це означає, що і обсяг урожаю може бути меншим.

Цьогорічна посівна кампанія почалася пізніше через заморозки. Наразі гречка вже цвіте, і, за словами експертів, стан посівів непоганий. Але спека, яка панує зараз, може все змінити. Високі температури скорочують час розвитку рослин, що може призвести до передчасного завершення вегетаційного періоду та зниження врожайності. У денні години рослини в'януть, що також негативно впливає на майбутній урожай.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Міста опинились під прицілом: тарологиня озвучила прогноз на вересень по обстрілам
Показати ще

гречка
гречка

Житомирська область вже п’ятий рік поспіль є лідером у виробництві гречки. Очікується, що цьогорічний урожай складе близько 18 тисяч тонн. Цього достатньо, щоб забезпечити потреби області, а також поставляти продукцію в інші регіони України і навіть на експорт.

Експерти прогнозують, що ціни на гречку з нового врожаю будуть зростати. Але наскільки – покаже ринок. Залишається сподіватися, що природа буде прихильною до фермерів, а ми зможемо насолоджуватися смачною гречкою без надмірних витрат.

Нагадаємо, Варто робити запаси, поки продавці радують цінами: які популярні продукти можна купити ледь не за копійки

Раніше ми розповідали, що Буханець "чорного" майже 40 грн: супермаркети оновили ціни на популярні види хліба

Також, Саме час діставати мангал: торгові мережі несподівано знизили ціни на популярні види свинини