Більшість українців своєчасно платять за комунальні послуги, але є й відсоток громадян, які систематично ухиляються від цього зобов'язання та накопичують борги. До яких наслідків це може призвести, йдеться в матеріалі видання focus.

Відповідно до частини першої статті 26 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" у разі несвоєчасного здійснення платежів споживачеві нараховується пеня. Розмір штрафної санкції – 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. При цьому, загальний розмір пені не може перевищувати 100% боргу.

Тарифи на комуналку. Фото: скрін youtube
Тарифи на комуналку. Фото: скрін youtube

Водночас енергетичний експерт Юрій Корольчук не виключає, що у боротьбі з боржниками можуть піти на додатковий крок – обмеження постачання послуг. Причому відключати можуть не лише світло та воду, а й опалення.

"Думаю, що почнуть із "середніх" боржників. Відрізати дрібних споживачів одразу не будуть, бо це досить невеликі суми", - заявив він.

Популярні новини зараз
Змінили вимоги до стажу: майбутня пенсія буде більше очікуваного На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців Був кашель і смерділо з рота: медики ледве врятували чоловіка, у якого в горлі оселився тарган Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Оплата комуналки. Фото: скрін youtube
Оплата комуналки. Фото: скрін youtube

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що вирішити проблему боргів за комунальні послуги не вийде запровадження штрафів чи відключення послуг. Єдиний правильний шлях – проведення повноцінної реформи комунального господарства.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, комунальники закликали споживачів оновити важливі дані: ігнорування може вдарити по гаманцю.

Також наш портал інформував, доведеться митися в річці та збирати дощову воду: водоканальники вирішили підняти тариф одразу на 170%.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, комунальники закликали споживачів оновити важливі дані: ігнорування може вдарити по гаманцю.