Міністерство охорони здоров'я планує ввести нові правила видачі лікарняних, що мають зробити процес прозорішим та справедливішим. Розповідаємо, що це означатиме для українців.

Тепер лікарняні перевірятимуться прозоріше. Якщо виникне потреба, медичні висновки перевірятимуть уповноважені лікарі, яких обиратиме автоматизована система.

Лікарняний. Фото: скрін youtube
Лікарняний. Фото: скрін youtube

Лікарняний перевірятиметься незалежно від місця проживання пацієнта. Наприклад, лікар з іншого міста може переглянути ваш лікарняний, що зменшує ризик знайомств чи особистих упереджень. Деперсоналізація ж зробить ваші дані анонімними під час перевірки, тобто лікар бачить лише медичну інформацію без особистих даних.

Якщо лікарняний визнають необґрунтованим, медичний заклад зможе оскаржити це рішення ще до суду. Тобто, можна буде подати докази та пояснити ситуацію безпосередньо відповідним органам.

Популярні новини зараз
Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу Продукти продаватимуть за новими правилами: чи постраждає звичний раціон українців ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Питання страхових виплат на основі паперових лікарняних також обіцяють вирішити. З урахуванням воєнного стану, в Україні досі використовуються паперові лікарняні. Нові правила покликані врегулювати страхові виплати на їх основі. Це означає, що навіть у виняткових випадках ви зможете отримати свої гроші вчасно і без зайвих клопотів.

Нові зміни мають на меті зробити систему видачі лікарняних більш ефективною і справедливою, знизити ризик корупції та зловживань, а також забезпечити захист прав пацієнтів та лікарів. Законопроєкт буде розглянутий Верховною Радою, після чого, у разі ухвалення, його підпише президент.

Нагадаємо, З 1 січня почне діяти новий законопроєкт: наскільки він засмутить водіїв

Раніше ми розповідали, що Спочатку кілька сотень гривень, а потім і без прав залишать: водіям нагадали про штрафи

Також, Перетин кордону стане квестом: прикордонникам дадуть повну свободу дій – перевірятимуть усіх