З наближенням 2025 року українцям варто готуватися до змін у пенсійному законодавстві, які можуть суттєво вплинути на вихід на заслужений відпочинок. Вже зараз стає зрозуміло, що багатьом доведеться працювати довше, аби отримати пенсію вчасно.

Згідно з пенсійною реформою, що триває в Україні, до 2028 року поступово підвищуватимуться вимоги до страхового стажу. Для виходу на пенсію у 65 років, як і раніше, потрібно буде мати не менше ніж 15 років стажу. Однак для тих, хто планує вихід на пенсію у 60 або 63 роки, вимоги значно зростуть.

Працівники
Працівники

Нові вимоги для виходу на пенсію

З 2025 року українці, які досягнуть пенсійного віку, повинні будуть мати щонайменше 32 роки страхового стажу, щоб вийти на пенсію у 60 років. Якщо ж стажу не вистачає, вихід на пенсію можливий у 63 роки, але для цього потрібно буде мати від 22 до 32 років стажу.

Щоб отримати пенсію у 60 років:

Популярні новини зараз
Ухилянтів ловитимуть по новому: ТЦК змінюють режим роботи Водіям готують тотальні перевірки на дорогах: безжально штрафуватимуть кожного третього Прийнято важливе рішення щодо виплат ВПО: що чекає на переселенців Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще
  • У 2026 році потрібно буде мати не менше ніж 33 років страхового стажу.
  • У 2027 році – не менше ніж 34 років.
  • У 2028 році – не менше ніж 35 років.

    Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
    Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Для виходу на пенсію у 63 роки:

  • У 2026 році потрібно буде мати від 23 до 33 років страхового стажу.
  • У 2027 році – від 24 до 34 років.
  • У 2028 році – від 25 до 35 років.

Нові вимоги до страхового стажу означають, що багатьом українцям доведеться продовжувати працювати, щоб накопичити необхідну кількість років для отримання пенсії. Ті, хто не зможе досягти потрібного стажу, ризикують залишитися без пенсійних виплат після досягнення пенсійного віку.

Нагадаємо, Як не залишитися без копійки на старості: все про добровільні пенсійні внески

Раніше ми розповідали, що Пенсіонерів змусять повернути частину виплат: є лише 10 днів

Також, Чи врахують до стажу догляд за бабусею: можна збільшити розмір майбутньої пенсії