У Вінниці стартує нова ініціатива щодо підвищення енергостійкості громади при відключеннях світла. Як повідомив мер міста Сергій Моргунов, місто покриватиме 40% вартості сонячних панелей, які мешканці багатоповерхівок встановлять на свої будинки.

Вироблена електроенергія використовуватиметься для спільних потреб будинку – ліфти, водопровідні насоси, освітлення у під'їздах тощо.

Також місто подбало про соціально незахищених громадян і компенсуватиме частину вартості інверторів та акумуляторів.

Ці рішення ухвалили 11 липня на засіданні виконкому міськради.

Сонячні панелі / фото: скріншот Youtube
Сонячні панелі / фото: скріншот Youtube

Популярні новини зараз
Курс долара кине у розпач: вже затвердили Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Директор департаменту міського господарства Роман Фурман розповів, що вже є перші охочі встановити сонячні панелі. Брати участь у програмі можуть як будинки з ОСББ, так і ті, що управляються керуючими компаніями.

Мешканці мають визначити, на які потреби використовуватиметься сонячна енергія. Місто допоможе прорахувати повну вартість робіт, виготовити проект та реалізувати його на умовах співфінансування – 40% від міської скарбниці, решту зберуть самі мешканці.

Вінниця / фото: depositphotos
Вінниця / фото: depositphotos

Місто також готове допомогти отримати пільговий кредит у Муніципальному фонді інвестицій міськради. Мешканці будинків з ОСББ можуть брати участь у державній програмі "ГрінДІМ" від фонду енергоефективності, яка компенсує 70% вартості обладнання та матеріалів.

Директор департаменту житлового господарства Віталій Мисецький додав, що для участі у програмі мешканці мають обговорити питання на будинкових зборах та за згодою звернутися до департаменту житлового господарства, який буде замовником цих робіт.

Контактний телефон довідок: 59-51-24.

Нагадаємо, енергонезалежність тільки для багатих: ціни на встановлення сонячних електростанцій в Україні

Раніше ми писали про те, що R olls-Royce створив ядерний реактор майбутнього: надихалися таким самим Marvel

Крім того, Знай.ua повідомляв, у українців дадуть гроші на генератори та сонячні панелі — як забезпечити свій будинок електрикою та не залежати від графіків