5 серпня за церковним календарем відзначається день пам'яті святого Трохима та ще 14-ти мучеників, які стали жертвами переслідувань християн наприкінці III – на початку IV століть, влаштованих імператором Діоклетіаном у III-IV ст.

На суді вони відмовилися принести жертву ідолам та сповідували себе християнами.

Коли цих чоловіків привели на суд, їм римський правитель Діоклетіан запропонував зректися християнства і провести жертву язичницьким ідолам, вони категорично відмовилися.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр
Показати ще

Після цього християн піддали тортурам, але ніякі муки не змогли змусити їх вирішити свої рішення. Побачивши це, язичники перебили їм гомілки і відправили в палаючу піч. Однак Бог створив диво - і мученики самі вийшли з печі, абсолютно здоровими. Втративши будь-яку надію зламати волю християн, язичники мечем відрубали їм голови.

У народі святого Трохима прозвали Безсонником через те, що відпочивати 5 серпня не було колись, бо цей час посилених сільськогосподарських робіт. Наші пращури переживали, щоб праця не стояла. Якщо погода була хороша, то вставали на світанку і вирушали в поле. Серпневі жнива були в розпалі, відпочивати не було коли: " Якщо йде робота, спати не полювання" .

Прикмети 5 серпня:

Не можна довго спати – прикмета до того, що не встигнеш закінчити всі роботи.

Якщо людина народилася 5 серпня, то їй опікується тополя. Казали, що у скрутну хвилину треба підійти до свого дерева-талісмана і обійняти його. Це допоможе заспокоїтися та знайти правильне вирішення конкретної проблеми

Ранкові роси – на чудову погоду.

Селяни пам'ятали , що опівдні працювати не можна , тому що можна зустріти польових духів - полуденниць , які символізують сонячний удар . За переказами , з 5 по 12 серпня вони водять хороводи - у спекотному мареві пурхають над полем і "плутають мороки женців".


Дівчата, які бажають, щоб у них не було відбою від хлопців, вмивалися вранці калиновим соком. А от рубати гілки калини цього дня - на превелике нещастя.

Самотнім хлопцям на Трохима до лісу ходити не можна. Вважалося, що цього дня русалки водять хороводи та горе тому, хто попадеться їм на очі. Вони можуть напустити хворобу або залоскотати до смерті.

Також на Трохим дотримувалися й інших заборон.

У цей день не можна нікому давати хліб та сіль, якщо у сім'ї є маленька дитина, адже з цими продуктами можна віддати щастя малюка.
Не можна відчиняти двері стороннім людям, купаючи дитину – це може призвести до нещастя.
Не рекомендується робити покупки на Трохим - вони будуть невдалими.
Не варто цього дня стригти волосся та нігті – це до неприємностей.


Нагадаємо, як збільшити розмір власної пенсії : у Мінсоцполітики дали інструкцію для українців.

Раніше ми повідомляли, що погода триматиме високі градуси в кількох областях України і не дасть розслабитися.