На привеликий жаль, війна в Україні змусила світ не лише допомагати жителям нашої країни, але й наживатись на нашому горі.

Скільки вже пролунало історій про шахрайство з транспортом, поселенням, про продаж дівчат в сексуальне рабство... Їх просто не злічити. ПРийшов час, коли аферисти не лише у "сітях" в Олени-Крістіни Лебідь, але й у реальному житті українців.

Саймон Леваєв, Аферист з Tinder
Саймон Леваєв, Аферист з Tinder

Перетнувши кордон з Україною та опинившись у безпеці, здавалось, що загроза позаду. Та враховуючи емоційний стан і фінансове становище, на українців може чекати небезпека: сексуальна чи трудова експлуатація.

Проєкт на СТБ "Один за всіх" із його ведучим юристом Сергієм Костирою та всією командою повернулись до роботи, аби допомогти українцям та полегшити їхній виїзд та перебування за кордоном на час війни.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Сергій Костира, фото: пресслужба СТБ
Сергій Костира, фото: пресслужба СТБ

Як українцям не потрапити у Європі на гачок аферистів? Допоможуть розібратися ведучий та експерти у воєнних спецвипусках «Один за всіх" на телеканалі СТБ.

"Аферисти зазвичай чатують у місцях, куди прибувають біженці. Під виглядом волонтерів вони професійно займаються сутенерством – такі випадки вже були зареєстровані як у Німеччині, так і у Швейцарії. На залізничних вокзалах в українських дівчат намагались вилучити документи й під виглядом волонтерів вивезти в невідомому напрямку. На щастя, поліція європейських країн швидко зреагувала", – розповідає фахівець із питань комплексної безпеки.

Слід пам’ятати: якщо ви вже в безпеці за кордоном та знайшли прихисток, можна потрапити в лапи шахраїв в інтернеті. Є випадки, коли вони розміщують оголошення роботи для українок та пропонують вигідні умови праці.

Біженець. Фото: скрін youtube
Біженець. Фото: скрін youtube

Прямуючи за кордон потрібно бути пильними та зібраними. Щоб не потрапити на гачок шахраїв та сутенерів, експерти виділили основні правила, які допоможуть убезпечити себе:

  • проаналізуйте офіційні групи в соцмережах, які опікуються біженцями. Як правило, у них десятки тисяч підписників. ви будете чітко розуміти, до кого звертатися, за якою адресою вас чекають та де знаходиться еміграційний центр.

  • не давайте в руки незнайомим людям оригінал документів

  • нікому не віддавайте свої гаджети та цінні речі

  • намагайтесь їхати групою людей, які також шукають прихисток за кордоном

  • випишіть номера телефонів посольств країни, у яку прямуєте

  • сфотографуйте паспорт людей, які пропонують виїхати за кордон

  • сфотографуйте номерні знаки та марку їхнього авто

  • зробіть спільне фото, щоб зафіксувати обличчя

  • запитайте місто та чітку адресу, куди ви прямуєте

  • попросіть контакти людини, яка має зустрічати вас та прихистити

  • відправте всі дані родичам і друзям

У випадку якщо відчули загрозу від людини телефонуйте 112 або зверніться до поліцейського!