Катастрофа в аеропорту Лос-Родеос на Тенеріфе, Іспанія, 27 березня 1977 року залишається найбільш смертоносною авіакатастрофою за всю історію спостережень, що забрала життя 583 нещасних людей.

Відповідний пост розмістили на порталі «Daily Star»

В результаті самої смертоносної аварії в історії авіації зіткнулися два літаки, в результаті чого загинуло понад 500 осіб.

27 березня 1977 року два реактивні літаки Boeing 747 Jumbo Jumbo зіткнулися на злітно-посадковій смузі в аеропорту Лос-Родеос на острові Тенеріфе, Іспанія, в результаті чого загинули 583 людини.

Трагічна ситуація виникла після того, як рух за незалежність Канарських островів заклав бомбу в терміналі аеропорту Гран-Канарія.

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Елітні татусі із синами "раптово" стали інвалідами: викрито схему "ухилення" від ТЦК Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Побоювання з приводу другого пристрою призвели до того, що всі рейси, що прямували на Гран-Канарію, замість цього були перенаправлені на довколишній острів Тенеріфе.

Двома з відхилених рейсів були рейс 4805 KLM з Амстердама і рейс 1736 Pan Am з Лос-Анджелеса через Нью-Йорк.

Невеликий аеропорт в Лос-Родеосі ледве міг впоратися з раптовим напливом пасажирів, включаючи прибуття п'яти авіалайнерів.

Літак
Літак

Це призвело до того, що літаки були забиті на руліжній доріжці аеропорту, що змусило пілотів вирулювати у злітне положення, використовуючи саму злітно-посадкову смугу.

Додатково до труднощів для льотного екіпажу і управління повітряним рухом над аеродромом почали плисти шматки густого туману, що сильно знизило видимість.

Через плутанину зв'язку з диспетчерською вишкою аеропорту Джейкоб ван Зантен, пілот KLM, почав зліт, незважаючи на те, що літак Pan Am все ще рулював по тій же злітно-посадковій смузі.

Що ще гірше, перешкоди між радіостанціями двох Джамбо призвели до того, що життєво важливі інструкції залишилися непочутими.

Бортовий диктофон літака Pan Am зафіксував момент, коли його пілоти побачили літак KLM, що вимальовується з туману.

Капітан Віктор Граббс крикнув: "Ось він!", коли він помітив, інший Джамбо, додавши: "Чорт візьми", коли він зрозумів, що інший літак розганяється до злітної швидкості.

Незважаючи на те, що 56-річний пілот Pan Am відчайдушно намагався розігнати свій літак зі злітно-посадкової смуги, а екіпаж KLM змусив свій авіалайнер почати ранній зліт, два літаки зіткнулися — голландський літак врізався у верхню частину свого американського літака на швидкості.

Катастрофа
Катастрофа

Середня частина рулонного літака Pan Am була розірвана на частини, коли шасі літака KLM і двигуни лівого боку врізалися в його верхню палубу відразу за кабіною.

Тим часом підбитий літак KLM піднявся в повітря, але два його двигуна затихли, котячись і ковзаючи по злітно-посадковій смузі, перш ніж вибухнути вогненною кулею, коли запалився весь запас палива.

61 вижив людині вдалося вибратися з літака Pan Am, а всі 248 пасажирів і екіпаж літака KLM загинули у вогні.