Прощена неділя щорічно приходить до нас напередодні першого дня Великого посту. У 2022 році вона відбувається 6 березня. І хоча Україна перебуває в стані війни з агресором Росією, але вкрай важливо в цей день пробачити всіх і відпустити з миром зі своєї душі.

Прощена неділя не має певної дати в календарі в залежності від дати Воскресіння Христового - Великодня. У народі побутує переконання про те, що піст, який зведений до простого утримання від їжі, може втратити свій високий сенс при відсутності взаємного прощення образ. Великий піст триває сім тижнів, тому Богом можуть бути і не зараховані аскетизм і позбавлення, як справи віри і покаяння.

Прощена неділя, скріншот: Youtube
Прощена неділя, скріншот: Youtube

Через це необхідно в першу чергу прощати інших і лише потім просити вибачення самому. Так і виникли традиції Прощеної неділі. З ранку на богослужінні священик або диякон зачитує уривок з Євангелія від Матвія, який говорить: "Бо якщо ви будете прощати людям гріхи їх, то простить і вам Отець ваш Небесний, а якщо не будете прощати людям гріхи їх, то і Отець ваш не пробачить вам гріхів ваших".

Прощена неділя є останнім днем Масляної. Народ святкує проводи зими і "заговорюється" рясно трапезою перед постом. Тому віруючі і не дуже ходять один до одного в гості, або ж вітають рідні душі по телефону або в Інтернеті. Їм слід попросити вибачення у своїх візаві, але конкретну провину називати зовсім не обов'язково.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

В ідеалі слід просити вибачення у всіх, визнавати свою провину перед іншими і зарікатися повторювати погані вчинки. В першу чергу - це покаяння сильних перед слабкими, багатих перед бідними, здорових перед хворими і молодих перед літніми. Існує думка, що в цей день набагато легше пробачити борги, ніж в інші дні. І вступити згодом у Великий піст з очищеною совістю.

Прощена неділя, скріншот: Youtube
Прощена неділя, скріншот: Youtube

Нагадаємо, що видатна Ліна Костенко звернулася до російської влади, що розв'язала війну проти України.

Раніше ми повідомляли, що Укрзалізниця підказала, як евакуюватися з домашнім улюбленцем.