Скандал набирає обертів

Новина Знай.ua про запланований концерт російського виконавця шансону Михайла Шуфутинського, що має відбутися 8 березня у Києві, викликала бурхливу реакцію не лише серед українців, а й представників Парламенту. Нардепи звернулися до СБУ з вимогою цього не допустити і внести співака до списку "нон ґрата", заборонивши йому в'їзд на територію України. На ситуацію відреагували і в Держприкордонслужбі – у відомстві заявили про низку порушень закону з боку 73-річного артиста, який неодноразово приїздив із гастролями до окупованої території України. Що чекатиме Шуфутинського, у разі прибуття до нашої країни, дізнавалися Знай.ua.

Михайло Шуфутинський - фото Новини Полтава
Михайло Шуфутинський - фото Новини Полтава

Штраф 12 тисяч і адмінарешт до 15 діб

Про звернення до Служби безпеки України із проханням розглянути заборону на в'їзд в Україну російському шансоньє Михайлу Шуфутинському повідомив нардеп Олександр Гончаренко.

"Ряд концертів відбувся на території АР Крим і у квітні 2017 року, у 2019 – 23 травня в Симферополі, 24 травня в Севастополі, 11 липня у Ялті. А також у 2021: у Ялті 17 вересня, в Севастополі 19 вересня і 20 вересня у Євпаторії. Це напряму вказує на нехтування та неповагу до законів України, а також виправдання окупації Криму", - зазначає Олександр Гончаренко.

Скріншот
Скріншот

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Це – вже друге звернення від представників Парламенту з вимогою заборонити в'їзд "блатного" співака.

Скріншот
Скріншот

"Шуфутинський неодноразово в'їздив до окупованого Криму на гастрольну діяльність – поза встановленими пропускними пунктами і публічно не визнаючи півострів українським. По закону цей "блатний" виконавець не має права в'їжджати в Україну. СБУ переадресувала звернення на Державну міграційну та прикордонну служби, вказуючи лише на те, що це є адмінпорушенням – але поки вони мовчать про заборону в'їзду", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук
Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

В СБУ повідомили, що вже проінформували Держприкордонслужбу про порушення російським співаком правил перетину державного кордону та правил в'їзду на тимчасово окуповану територію України і виїзду з неї.

За це передбачена відповідальність за ст. 204-1 та 204-2 КУпАП.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Це означає, що Михайло Шуфутинський може бути покараний:

- штрафом від 3400 до 8500 грн або адмінарештом до 15 діб (ст. 204-1 )

- штрафом від 1700 до 3400 грн (ст. 204-2)

Михайло Шуфутинський - фото fotkaew.ru
Михайло Шуфутинський - фото fotkaew.ru

Слідом за Глюкозою: штамп і "розворот" на кордоні

З цього приводу вже надали коментар і у цьому відомстві. Як підкреслили в Державній прикордонній службі, рішення про дозвіл на в'їзд до України приймається безпосередньо у пунктах пропуску.

"У нас достатньо підстав вважати, що він неодноразово був у Криму, на тимчасово окупованій території, та при спробі його в'їзду в Україну прикордонники обов'язково проведуть усі необхідні заходи на пункті пропуску. Оскільки є певні підтвердження того, що він перебував на окупованій території, ми маємо підстави заборонити йому в'їзд в Україну – якщо він з'явиться для перетину кордону," – повідомив прес-секретар Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Державна прикордонна служба України - фото з Фейсбук (Держприкордонслужба)
Державна прикордонна служба України - фото з Фейсбук (Держприкордонслужба)

Саме така доля спіткала і російську співачку Глюкозу – і теж за "гулянки" в Криму.

У 2020 році вона, отримавши прямо в аеропорту штамп на 3-річну заборону на відвідування України, була відправлена зворотнім рейсом.

Глюкоза - Скріншот
Глюкоза - Скріншот

"Під час оформлення прикордонники Окремого КПП "Київ" з’ясували, що вона порушувала українське законодавство, відвідувавши окупований її країною Кримський півострів. За порушення вимог Закону росіянці, яка в Крим неодноразово їздила на концерти та вечірки, заборонили в’їзд в Україну на 3 роки. З відповідним штампом у документі вона вилетіла зворотним рейсом до Білорусі", - підкреслюють в Держприкордонслужбі.

Варто додати, що це вже друге 3-річне "вето" співачки Глюкози на в'їзд до нашої держави.

Протестна хвиля: "Нічого їздити"

Бурхливо реагують на приїзд виконавця шансону і українці.

"Нічого їздити в Україну та заробляти бабло, порушуючи закони України", - пише автор одного з коментарів Леонід Василевський.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Михайло Шуфутинський - фото aqua-rmnt.com
Михайло Шуфутинський - фото aqua-rmnt.com

"Давно пора, Шуфутинський і весь цей Російський Шансон це одна з гібридних зброй Кремля – промивання блатною романтикою мізків українцям", - обурюється користувач User fon.

Коментар - скріншот
Коментар - скріншот

Скріншот
Скріншот

А що ж до квитків на святковий концерт Шуфутинського, то поки їх продаж не призупиняли. І коштує він, до речі, чимало – від 590 до 9990 грн.

"Поки жодних попереджень про можливий зрив концерту нам не надходило. Тому і про повернення грошей за квитки говорити немає підстав", - повідомили нам днями в одному з івент-агенств.

Скріншот
Скріншот

Чим завершиться ця "епопея" та про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.