Сьогодні, 12 січня, виповнюється 115 років з дня народження відомого українського ученого та авіаконструктора Сергія Корольова. Саме завдяки його керівництву булу запущена перша міжконтинентальна балістична ракета. Це він відправляв у космос перший штучний супутник Землі, а також керував першим польотом людини за межі нашої планети.

Однак не всі знають, що до того, як стати на чолі ракетної програми СРСР, Корольову довелося пережити репресії, ув'язнення та жорстокі катування в ГУЛАГу, нагадує видання «OBOZREVATEL».

Життя видатного українця почалося у 1907 році на Житомирщині. Свою першу модель літака він спроектував у 17 років. Здобув вищу інженерну освіту, проектував літаки.

Фото: Сергій Корольов
Фото: Сергій Корольов

У 1930 році він перехворів на тиф, через ускладнення переніс трепанацію черепа і був визнаний інвалідом. Однак все ж таки зміг повернутися до улюбленої справи.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

У 1938 році Корольова репресували за брехливим доносом конкурента. У застінках його катували, зламали обидві щелепи, а потім вислали на шахти Магадану.

Під час війни Корольова перевели працювати під керівництвом авіаконструктора Андрія Туполєва. В липні 1944 року його амністували.

Корольов любив Юрія Гагаріна, як рідного сина, і сумував, що не може полетіти в космос замість нього через свій вік.

За життя ім’я геніального конструктора ніхто не знав – про нього говорили як про «К. Сергеєва». Справжню особу винахідника розкрили вже після його смерті.

Фото: Сергій Корольов
Фото: Сергій Корольов

Нобелівська премія 1957 року не дісталася вченому саме через те, що СССР не назвав комітету його справжнього імені.

У 1962 році український космонавт Павло Попович на честь Корольова виконав у космосі улюблену пісню вченого - "Дивлюсь я на небо".

Корольов помер 1966 року під час операції на серці – через давній перелам щелепи йому не змогли правильно ввести дихальну трубку.

Как сообщал портал "Знай.ua", на аукционе Sotheby's продали письмо с воспоминаниями Юрия Гагарина после первого в мире полета в космос.

Также, Гагарин не первый — кто такой харьковчанин Валентин Бондаренко, и почему "советы" скрыли космического героя.