У період різдвяно-новорічних свят попит на фейєрверки та салюти стрімко зростає. Як правильно обирати піротехніку та яких заходів безпеки необхідно дотримуватись під час її використання, дізнавалися журналісти «Спецкор» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Нелегальна продукція може нанести значної шкоди здоров’ю покупців. Найчастіше травмуються підлітки – у новорічні дні кількість госпіталізації постраждалих від вибухів зростає в рази. Опіки, травми рук, очей та обличчя найпоширеніші серед дітей та підлітків, які необережно користуються піротехнікою.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Закон України забороняє продавати таку продукцію дітям, втім на стихійних ринках цих правил ніхто не дотримується. Підлітки без будь-яких перешкод купують петарди та фейєрверки, які, здебільшого, завезені нелегально і зберігаються в неналежних умовах. Фахівці зауважують, що при збільшенні вологості, час займання піротехніки збільшується в рази, а отже, ризик не встигнути відійти на безпечну відстань зростає.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Рятувальники ДСНС України в Одеській області наголошують: уся піротехнічна продукція має реалізовуватись лише у спеціалізованих магазинах, а товар повинен бути обов’язково сертифікований. Перед її використанням необхідно ознайомитися з інструкцією із застосування. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій нелегальних фейєрверків на ринку стає менше.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

«Штраф за розповсюдження продукції, яка не відповідає встановленим вимогам становить 51 тисячу гривень. Такі суми впливають як на виробників, так і на продавців піротехніки, адже вони зацікавлені продавати свій товар», — додає Ярослав Невмиваний, керівник відділу за особливо важливими об’єктами ДСНС Одещини.

Фото: Спецкор
Фото: Спецкор

Важливо пам’ятати: будь-яка піротехніка потребує правильного поводження та дотримання правил безпеки. У першу чергу це стосується дітей, яким краще не дозволяти самостійно запускати салюти та петарди. Крім того, необхідно правильно обирати місце для запуску піротехніки. Оптимальним варіантом будуть відкриті майданчики без кущів та дерев та ліній електромереж.

Нагадаємо, ялинка 2022: яким був головний символ свята в Києві останні 10 років.

Раніше повідомляли, що город Лева перетворили на" ошатну " лялечку - з гірляндами та іграшками вже готові зустрічати свята: магія прямо з центральних вулиць

Також, главну ялинку країни встановлено: як йде підготовка до свята на Софійській площі