У духовному житті хвороби грають одну з головних ролей, при правильному ставленні вони допомагають проявити віру, змінитися, стати угодними Богу.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ з посиланням на news.church.ua, про це розповів Заслужений лікар України, протоієрей Ростислав Валіхновський у новому випуску проекту «духовний імунітет».

За словами отця Ростислава, в житті нічого не відбувається без волі Божої, Господь посилає хворобу з любові до людей. Завдяки хворобам люди стають краще.

"Добре відомо вчення про трихотомії людини" дух, душа і тіло». Звичайно, якщо виконуємо всі заповіді Христові і дякуємо Богові за все, ми здорові душею, а значить - здорові і тілом. Однак людські хвороби не є випадковими. Як сказано в Євангелії від Луки « " волосся з голови Вашої не пропаде» (Лк. 21, 18)",- зазначив священик.

Він додав, що дослідження пацієнтів, які перенесли онкологічні та інші важкі захворювання, показали, що перемігши хворобу, вони починають цінувати кожну мить.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Священик навів слова афонських старців, які кажуть, що рецепт ліків від онкологічних захворювань поки не відкривається людям, тому що душі людей, які борються з цією хворобою, потрапляють в рай.

"Необхідно з'ясувати причину хвороби, а для цього треба проаналізувати своє минуле і правильно поставити діагноз. Встановивши діагноз, треба прописати собі "ліки"",- додав він.

Протоієрей Ростислав Валіхновський зазначив, що лікування потрібно почати з подяки Богу.

"Будемо повторювати чудові слова святителя Іоанна Златоуста:" Слава Тобі, Боже!", і наші помисли, навіяні відчаєм, будуть зметені. Поступово з'являться сили і натхнення боротися навіть з найстрашнішим діагнозом. Пам'ятаємо, що треба йти вузьким шляхом до Царства Божого. Вузький шлях у кожного свій, але порада одна: «Завжди радійте. Невпинно моліться. За все дякуйте: бо така про вас воля Божа у Христі Ісусі "» 1 Фес. 5: 16-18)",- продовжив священик.

"І якщо раптом стане занадто важко і не вистачить сил боротися, завжди знайдеться спаситель, який допоможе. Таким рятівником може стати лікар, священик, друг. За цю допомогу також слід подякувати Богові і помолитися за наших лікарів",- додав він.

"Тому навіть коли сили вже залишають, треба остерігатися нарікань і не впадати у відчай. Адже відчай є одним з гріхів, тому що є втратою віри в Бога і в його промисел і милосердя до нас. Господь завжди нам допоможе! Він є кращим діагностом і лікарем. Господь не дає спокус більше, ніж ми здатні винести. Кожному він дає той хрест, який можемо понести. Усвідомлення цього допоможе впоратися з хворобою і переосмислити своє життя",- зазначив отець Ростислав.

За його словами, зцілення відбувається завдяки спільним зусиллям Бога і людини.

"Після зцілення людина не повинна повертатися на колишній шлях, а повинна намагатися жити за заповідями Божими. Необхідно молитися і жити за заповідями, які є для нас покажчиками. Треба славити Бога, дякувати і ні в якому разі не ображати його своїми вчинками, справами і словами",- додав священик.

"Преподобний Паїсій Святогорець, святитель Нектарій Егінський, Сербський старець Тадей (Вітовницький) також страждали від невиліковних хвороб. Лікарі ставили їм невтішні діагнози. Але святі старці, старанно служили вірою і правдою Богу, настільки були потрібні людям, що Господь продовжив їм життя. І вони допомогли врятуватися не одному поколінню і сьогодні продовжують бути прикладом і втішати духовними настановами. Вони радили, що хвора людина повинна особливо берегти мирний стан і вчитися мовчанню»– - зазначив отець Ростислав.

Священик розповів, що крім старанної молитви, треба також щодня читати Святе Євангеліє, псалми і праці святих отців, причому, хворій людині особливо корисно зберігати Молитовний стан протягом усього дня, а якщо під силу, то виділити час і для нічної молитви.

"Кожна хвороба - це час великої милості Божої і добра можливість навчити себе щирій молитві і розумом, і серцем. Господь ближче до нас, ніж ми думаємо. Він завжди поруч!»,- підсумував протоієрей Ростислав Валіхновський.