Відомий у колишньому Радянському Союзі "народний" автомобіль ЗАЗ - 966 "Запорожець", насправді мав іноземні прототипи - Lloyd Arabella і BMW-700.

Про це "Знай.юа" дізнався з матеріалів інтерв'ю з ветераном автомобільної промисловості СРСР, Леонідом Чернишовим, про які повідомляє Hyser.

При розробці "Запорожця" другого покоління, Запорізьким автомобільним заводом були закуплені два західнонімецьких автомобіля. Автомобіль першого покоління, ЗАЗ-965 отримав найменування "горбатий" і випускався з 1960 по 1969 роки.

За словами Чернишова, в 1961 році він, будучи водієм-випробувачем, попросив начальника лабораторії дорожніх випробувань (ЛДІ) Миколи Колесника, провести тест-драйв автомобіля Lloyd Arabella. До того моменту, дана автомашина пройшла комплекс лабораторно-дорожніх випробувань і далі з нею працювали конструктори, вивчали особливості цього автомобіля.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

"Начальник ЛДІ дозволив виїзд:"давай, ти ж технік-механік, тобі рости треба". Це був мій перший виїзд на іномарці. До того їздив тільки на "горбатому" "Запорожці". І ось "Арабелла", як пташка, злітає при натисканні педалі акселератора. Приємна їзда. Впевнено бере підйоми на Сімферопольській трасі (у напрямку на південь)", - гордо ділиться своїми спогадами Чернишов.

Однак випробування далі виявилися вельми проблемними, додає колишній випробувач: в той день почався сильний дощ, а сам автомобіль заглох.

"Бензин є, стартер працює, а запуску немає. Відкриваю капот - двигун забризканий водою, в тому числі і деталі системи запалювання. Простояв я більше двох годин - "сушив" систему запалювання, протирав деталі. Про цей недолік написав у протоколі дорожніх випробувань: автомобіль капіталістів не ідеальний, він теж має слабкі місця", - підкреслив Чернишов.

Що стосується другого автомобіля - BMW-700 - то на ньому випробувач проїхав понад 25 тисяч кілометрів. Це відбувалося в рамках випробувань автомобіля ЗАЗ-966В в 1964 році.

Обидва автомобілі - і Lloyd Arabella і BMW-700 - знаходяться в колекції музею ретро-техніки "Фаетон" в Запоріжжі.

Автомобіль ЗАЗ-966 "Запорожець" за свій зовнішній вигляд отримав найменування "Вухатий" - всього в період з 1966 по 1994 роки (включаючи модифікацію ЗАЗ-968 - "Апостроф") було випущено більше 3 мільйонів цих автомобілів.

Нагадаємо, що в США виставили "Запорожець" в ідеальному стані за 18 тисяч доларів.
Як раніше повідомляв портал Знай.юа, Газ-21 мав "будинок на колесах"
Також Знай.юа писав, як українська пара "оживила" автентичний горбатий "Запорожець" і вирушила на ньому на перегони в Монте-Карло