У четверту суботу листопада в Україні завжди вшановують пам'ять жертв голодоморів. У 2021 році цей день випав на 27 листопада. Наймасштабнішим з них був голодомор 1932-1933 років. Він спричинив загибель мільйонів українців, тому був визнаний геноцидом на законодавчому рівні і в судовому порядку.

Всі українці в цей день о 16:00 запалюють свічку, як данина пам'яті про тих, хто покинув цей світ у той час. Відомі особистості, такі, як колишній президент України Віктор Ющенко та фронтмен гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук поділилися своїм болем, який також пов'язаний з Голодомором.

День пам'яті жертв голодоморів, фото: Unian
День пам'яті жертв голодоморів, фото: Unian

Не обійшов стороною цей день і Володимир Зеленський, який зі своєю дружиною Оленою вшанував пам'ять у Національному музеї Голодомору-геноциду.

Президентське подружжя поклало до скульптури "Гірка пам'ять дитинства" символічні композиції з колосків.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році
Показати ще

Пам'ять жертв голодоморів також вшанували керівник офісу Президента України Андрій Єрмак, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Андрій Єрмак, Руслан Стефанчук та Денис Шмигаль. Фото: Офіс Президента України
Андрій Єрмак, Руслан Стефанчук та Денис Шмигаль. Фото: Офіс Президента України

У соціальній мережі Instagram Володимир Зеленський поділився своїм болем, який пов'язаний з цим днем.

"У цей день ми плачемо так тихо, що стає чутно наше мовчання. У цей день ми вшановуємо мільйони наших загиблих предків і молимося про душі мільйонів померлих українців. Це День пам'яті жертв голодоморів. Вічна пам'ять всім загиблим!"

Нагадаємо, що Віктор Ющенко вказав на важливість Дня пам'яті жертв голодоморів і розчарувався у владі.

Раніше ми писали, що Святослова Вакарчук поділився своїм болем і спогадими про бабусю в День пам'яті жертв голодоморів.