Кому може пощастити?

До прохання запровадити 4-денний робочий тиждень, яке останнім часом все частіше з'являється в електронних зверненнях до президента, додалася ще одна "вікенд"-пропозиція. В одній із найсвіжіших петицій до Кабміну українці вимагають затвердити "бонусну" відпустку для низки професій. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Свято, вихідні, Новий рік - фото volynnews
Свято, вихідні, Новий рік - фото volynnews

Програмісти і бухгалтери – хто ще у списку?

Створити список професій на додаткову відпустку до 7 календарних днів пропонує автор петиції № 41/004028-21.

"У зв'язку із збільшенням роботи в комп'ютерних реєстрах, підготуванням виключно електронних звітів та відмовою роботодавців включати деякі професії на додаткову відпустку в колективні договори, пропоную повністю переглянути список професій, викладених в постанові КМУ від 17 листопада 1997 р. N 1290", - зазначає ініціатор електронного звернення Євгеній Клочко.

Море, фото: Знай.ua
Море, фото: Знай.ua

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Він пропонує виключити із списку професій вже неіснуючі - такі як друкарка, стенографістка.

"Додати працівників, які постійно зайнятті роботою за комп'ютером. Наприклад: бухгалтер, юрист, програмісти, працівники відділів соціальної сфери, які зайняті ведення звітів та формуванням документів", - пише Євгеній Клочко.

Петиція - скріншот
Петиція - скріншот

Серед "щасливчиків" – кіношники і ЖКГ

Автор звернення пропонує внести відповідні у Постанові Кабміну "Про затвердження Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер працівідділення".

До нинішнього загального списку працівників, що мають право на "бонусну" відпустку, наразі входять сотні професій.

Гример, візажист - фото ukr.media
Гример, візажист - фото ukr.media

Цікаво, що серед них є і ті, хто працює у сфері кінематографії і телебачення – починаючи з гримерів і закінчуючи кіномеханіками.

Постанова - скріншот
Постанова - скріншот

До списку "щасливчиків" входять і десятки комунальників ЖКГ – від електромонтерів та прибиральників до кочегара котельної.

Комунальники, фото: Київтеплоенерго
Комунальники, фото: Київтеплоенерго

А також: представники текстильного виробництва, добувної промисловості, гірничі, задіяні у виробництві солей, обробці благородних металів та навіть виробництві олівців та багато інших.

Постанова - скріншот
Постанова - скріншот

Аби потрапити на розгляд керівництва Уряду, петиція має набрати 25 тисяч голосів.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Для цього у охочих підтримати ідею із запровадження 7-денної відпустки буде ще 87 днів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що нардепи підготували нові "мега-санкції" для водіїв: жодних штрафів – лише строк і позбавлення прав до 10 років.