Цього року світові ціни на газ побили всі можливі рекорди й продовжують залишатися на високому рівні. Водночас Україна, за словами фахівців, не зможе уникнути цінового удару.

Внаслідок невиконання програм зі збільшення видобутку блакитного палива на своїй території Україна продовжує закривати близько третини своїх потреб шляхом імпорту. Це означає, що вона не зможе уникнути цінового удару, пише Уніан.

Фахівці розповіли Уніан, як рекордні ціни на газ позначаться на національній економіці і житті українців. За словами представників Федерації роботодавців України, нинішня ситуація є вбивчою для вітчизняної промисловості, яка змушена закуповувати газ за цінами, які роблять бізнес збитковим.

ДТЕК Нафтогаз
ДТЕК Нафтогаз

"Неможливо будувати конкурентну економіку, коли ціна на газ для українських підприємств у чотири-п'ять разів вища, ніж у їхніх конкурентів", - сказано в офіційній заяві ФРУ. ФРУ

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

У Федерації заявили, що понад 90% промислових підприємств країни через підвищення цін на газ загрожує банкрутство, а ряд фармацевтичних компаній, підприємства скляної та хімічної промисловості серйозно розглядають можливість зупинки своїх виробництв.

За словами фахівців, першими постраждалими від гострої енергетичної кризи стали підприємства хімічної галузі. Підтвердженням цьому стало призупинення профільної роботи Одеського припортового заводу.

Підвищення вартості мінеральних добрив автоматично відіб'ється на вітчизняному агропромисловому комплексі, який щорічно споживає 2,1-2,2 млн тонн аміачної селітри і трохи менш як 1 млн тонн карбамідно-аміачної суміші.

Генеральний директор консалтингового агентства "УкрАгроКонсалт" Сергій Феофілов зауважив, що зростання цін на газ і добрива значно підвищує ризики врожаю 2022 року.

Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube
Збір врожаю картоплі, скріншот: Youtube

Слід пам'ятати, що природний газ також широко використовується у виробництві тепла та електроенергії на газових блоках теплових електростанцій, на металургійних комбінатах, у виробництві скла та кераміки.

Водночас Національний банк України у своєму прогнозі вказав, що вітчизняна економіка у 2021-2023 роках буде рости, але меншими темпами, ніж очікувалося раніше. Різке підвищення світових цін на енергоресурси є одним з важливих факторів зниження оптимізму.

"Враховуючи показники першого півріччя, високі ціни на енергоносії, а також поточне ускладнення епідемічної ситуації НБУ погіршив прогноз зростання економіки у 2021 році з 3,8 до 3,1 відсотка.", - йдеться у повідомленні. НБУ

Крім того, фахівці очікують подальшого зростання цін на будівельні матеріали, в собівартості яких ціна блакитного палива має істотну вагу. Відповідно неминуче зросте ціна житла.

До цього додається підвищення тарифів на доставку газу, а по завершенню зими – перегляд вартості тепла і гарячої води. Цілком реальним може бути й подорожчання проїзду в пасажирському транспорті.

Громадський транспорт, кадр з відео
Громадський транспорт, кадр з відео

Нагадаємо, у Києві ціни на проїзд у транспорті підскочать до 20 грн: у Кличка розкрили деталі. Киянам розповіли, скільки доведеться платити й хто зможе зекономити. Про це йдеться у публікації Київської міської державної адміністрації

Як повідомляв портал "Знай.ua", як оформити Картку киянина для економного проїзду у транспорті: 12 гривень замість 20. Підвищення тарифів у столиці заплановано з 1 січня - за разову поїздку пасажири платитимуть 20 гривень

Також "Знай.ua" писав, Олена Зеленська заговорила про жорстокість вдома і виснажливу жіночу роботу: "Скаржитися соромно". Перша леді Олена Зеленська звернула увагу на виснажливі будні і заговорила про домашню жорстокість