Останнім часом в Україні все частіше відзначають закордонне свято Хелловін, у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Дехто ставиться до його святкування вкрай негативно, зазначаючи що це "чуже", запозичене свято.

Однак, українці запозичили лише назву, адже раніше у наших предків був свій хелловін. Існував він за часів вірування у рідних богів і звався Велесова ніч. Святкувалась Велесова ніч так само з 31 жовтня на 1 листопада, коли душі усіх померлих спускались на землю.

У цю ніч потрібно згадувати хороші речі про своїх померлих родичів, ставити свічку, аби їх душа знайшла дорогу до вашого дому та залишати на вулиці чи на підвіконні частування для потойбічних гостей, передає "Всвіті".

Хеллоуїн, фото: Новий канал
Хеллоуїн, фото: Новий канал


Хто такий Велес?


Велес – це дохристиянський, язичницький бог. Його вважали богом мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Він покровитель усіх творчих людей, волхвів, віщунів та ясновидців. А також опікун усього живого. Вважали, що саме він відповідальний за розквіт людської душі.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Які обряди існують на Велесову ніч?


Велесова ніч – це час містичний, тож люди вірили, що їх бажання у цю ніч можуть здійснитись. Записували їх на папірці і клали під подушку перед сном, промовляючи слова: "Темна ніч, заклинаю мені допомогти. Велес, потрудися, загадане, появися".

Також у цю ніч можна дізнатися про вірність другої половинки. Візміть обручку свого обранця та нанижіть на нитку й підвісьте, якщо стоїть на місці – значить вірність непохитна.

Святкування

У вечір перед ніччю всіх мертвих влаштовували мовчазну вечерю: накривали стіл для себе і для померлих родичів, яких би хотіли запросити до трапези, а під час вечері згадували про них хороші речі.

Хеллоуїн 2020
Хеллоуїн 2020: Facebook

В Україні назва Хелловін прижилась від англійського свята та перекладається як "ніч усіх святих". Насправді це ніч усіх мертвих – просто таких змін назва зазнала уже в християнські часи. Все через те, що язичники не боялись смерті, а у християнських традиціях свято на честь мерців сприймалось з острахом. Тому з часом традиції та назва видозмінились.

Попри те, що у різних релігіях до свята ставляться інколи не надто добре, немає нічого поганого у тому, щоб згадати своїх предків та віддати їм шану в ніч, коли вони приходять з потойбічного світу.

Нагадаємо, Хелловін на столі: смачні й прості рецепти з гарбуза від Юлії Шевчук. Що приготувати з сезонного овоча для всієї родини

Раніше Знай писав, страшно цікаво: які прикраси можна зробити з простого гарбуза на вечір Хеллоуїна

Також Знай повідомляв, Хелловін-2021: лякаючі традиції та святкування на годину довше в Україні.