Національний банк України дав поради щодо перевірки банкнот на справжність. Так, за даними Національного банку, найчастіше підробляються копюри вартістю 200 гривень.

Щоб перевірити справжність банкноти, не треба знати, що кожна купюра містить близько 20 захисних елементів. Достатньо буде знати і половину, аби ви могли перевірити її самостійно.

фото: bank.gov.ua
фото: bank.gov.ua

- Перше, що радить зробити банк, - це потерти гроші пальцями. Папір повиннен тактильно відрізнятися від звичайного, а з лиця повинна мати рельєф.

- Друге. Потрібно подивитися на банкноту проти світла, тоді можна побачити, що портрет Лесі Українки та графічний знак гривні стають видимими, проявляється напис «200 грн» та герб, а також підкреслене визначення номіналу «200». Всі елементи цифрового позначення «200» повинні збігатися, та доповнювати один одного.

- Третє. Спробуйте змінити кут нахилу купюри. У лівому нижньому кутку повинен бути номінал, який змінює колір - із малиново-фіолетового на оливково-зелений.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

фото: bank.gov.ua
фото: bank.gov.ua

Якщо ви помітили, що ваші гроші мають якісь ознаки підробки, то такі купюри можна принести до будь-якого відділення банку, де їх заберуть і передадуть правоохоронцям. З того моменту банкнота вилучається з обігу, але відшкодування її вартості не передбачається.

Знай.ua нагадує Шахраї за вами стежать: з карти "ПриватБанку" вкрадено 46 тисяч гривень

Як раніше повідомляв Знай.ua "Ти б за ці гроші хотів працювати?": українець поскаржився на співробітників Ощадбанку, можуть послати

Також Знай.ua писав: Накопичувальна пенсія: у Мінсоцполітики пояснили, як контролювати свої гроші і перерахувати внески