Все більше українців покидає країну і їдуть на заробітки, в пошуках того самого, кращого життя. Основною країною, де зараз найбільше наших-звичайно ж Польща. Що українцям потрібно знати при влаштуванні на роботу.

Про це стало відомо завдяки новому ролику чоловіка з YouTube-каналу "Дізнайся більше про Польщу". Там він розповів про всі нюанси, штрафи, а також про те, за що вам можуть депортувати.

Зараз в країні йде нестача робітників, і всьому причиною економіка, яка розвивається солідними темпами.

Заробітчани, фото: скріншот з відео
Заробітчани, фото: скріншот з відео

У ролику розповіли про правила, які стануть в нагоді при працевлаштуванні іноземцям.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

В першу чергу чоловік розповів про легальність працевлаштування. Потрібно зібрати документи, серед яких: Ошвядчення (на 6 місяців), Задзволення (3 роки), Карта побиту (тривале перебування), дозвіл на сезонну працю (9 місяців), Blue Card. Якщо у вас не буде хоча б одного з перерахованого вище, то потрапити на роботу буде вкрай складно.

Легальність перебування. В України з Польщею безвізовий режим, тому потрапити туди дуже просто. Якби цього не було, то довелося б оформляти робочу візу.

У роботодавця також є обов'язки перед співробітників.

Заробітчани, скріншот: YouTube
Заробітчани, скріншот: YouTube

"В першу чергу це забезпечення мінімальної заробітної плати. Звичайно ж за роботу потрібно платити гроші. Тобто звітність протягом семи днів з моменту початку роботи для соціального забезпечення або страхування, +податки і так далі" - розповідає чоловік.

Договір повинен бути укладений польською мовою, при цьому, повинна бути копія мовою, яка зрозуміла іноземцю. Дані і цифри повинні бути ідентичні. Крім того, дозвіл на роботу має бути у вас на руках ще до початку роботи і підписання договору. Без цього приступати не можна.

Заробітчани, фото з youtube
Заробітчани, фото з youtube

Якщо обов'язки не будуть виконані, то загрожують штрафи, і навіть депортація. За один косяк можна заплатити штраф у розмірі 5 тисяч злотих.

Нагадаємо, раніше Євросоюз дозволив українцям в'їзд без ПЛР-тестів і вакцинації: куди можна поїхати "голим"

Як повідомляє портал Знай.ua Чехія терміново шукає українських заробітчан: пропонують від 13 до 90 тисяч