Ціни на цукор в Україні тримаються на аномально високому рівні вже майже рік. Його вартість не знизилася навіть з початком нового сезону й на тлі новин про гарний врожай цукрових буряків.

Проте, новий сезон цукроваріння, а також вдалий урожай і хороша якість цукрового буряка можуть стати підставою для довгоочікуваного здешевлення цукру, пише "Уніан".

У вересні роздрібна ціна на цукор, вартість якого за останній рік зросла майже в два рази, у більшості регіонів України трималася на рівні 28 гривень за кілограм. Водночас у цей же період торік кілограм коштував не більше 15 гривень.

Цукор / скріншот з відео
Цукор / скріншот з відео

Причинами критичного подорожчання цукру називають сильну минулорічну посуху, яка зіпсувала урожай цукрових буряків. У результаті заводи випустили на третину менше цукру.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

І хоча в 2021 році подібних природних катаклізмів не було, перешкодити зниженню ціни можуть інші фактори, зокрема 10% ріст споживчої інфляції.

За словами аналітиків, протягом одного-двох місяців варто очікувати роздрібну ціну цукру на рівні 23-25 грн/кг. А останнім часом вона тримається на рівні 27-28 гривень. Проте, як зауважують, керівники супермаркетів, до Нового року розраховувати на лояльну цінову політику виробників не варто.

Цукор, фото: wikipedia
Цукор, фото: wikipedia

Вплинути на вартість цукру може й зростання тарифів на газ. Зазначається, що для покриття внутрішніх потреб країни в цукрі вітчизняним заводам потрібно, 300 млн кубометрів природного газу.

Крім того, через низьку або негативну рентабельність в Україні закриваються цукрові заводи. Додається, що на відміну від більшості аграріїв, виробники цукру і цукрових буряків не отримують грошові дотації від держави.

Цукор / фото: Pixabay
Цукор / фото: Pixabay

Нагадаємо, у Києві посилили карантинні обмеження: що буде заборонено вже відсьогодні. Людям повідомили про нові правила і перерахували те, що буде заборонено вже з 5 жовтня в українській столиці

Як повідомляв портал "Знай.ua", Нова пошта пообіцяла доставляти посилки, не виходячи з під'їзду: що зміниться для клієнтів. Популярний поштовий оператор "Нова пошта" повідомила про нововведення, які мали б полегшити життя їхніх клієнтів

Також "Знай.ua" писав, Vodafone самовільно під'єднав клієнту послугу й двічі зняв за неї гроші: "Відповідь просто вбила". Українець стверджує, що двічі втрачав кошти при поповненні пакету