Кіберполіція накрила схему, яку вигадала сімейна лікарка з Черкащини. Усім охочим вона продавала фальшиві документи про щеплення.

Про це повідомляє пресслужба Кіберполіції.
Так, стало відомо, що сімейна лікарка спільно зі знайомою пропонували громадянам отримати міжнародний сертифікат про вакцинацію від COVID-19 без проходження такої процедури. Вартість такої послуги складала п'ять тисяч гривень.

Фото Національної поліції
Фото Національної поліції

Схему організувала 32-річна лікарка сімейної медицини спільно зі своєю 48-річною знайомою, яка виконувала роль посередниці. Вони у месенджерах пропонували громадянам отримати міжнародний сертифікат без проходження вакцинації від Covid-19. Жінка обіцяла внести відомості про нібито проведену вакцинацію до відповідних електронних реєстрів. Однак жінка цілеспрямовано робила помилки під час внесення даних клієнтів.
Поліція обшукала оселі порушниць та вилучила печатки, копії документів та медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони та оформлені COVID-сертифікати. Наразі правоохоронці встановлюють осіб, які скористалися послугами фігурантів. За даним фактом відкрито кримінальне провадження, санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі.

Фото Національної поліції
Фото Національної поліції

У програмі "Твій день" оперативний працівник департаменту кіберполіції Олег Кармазін розповів, чому взагалі в Україні стала можлива підробка документів про вакцинацію.

"З запровадженням вакцинації в Україні деякі особи категорично відмовлятися від вакцини, але за необхідності виїхати за кордон вони мають або пройти ПЦР-тест або отримати хоча б одну дозу вакцини, тому вони звертаються до так званих ділків, які надають за гроші підроблені тести, щоб вони змогли виїхати закордон", - зазначив він.

У кіберполіції наголосили, що відповідальність за підроблені документи про проходження вакцинації несе не тільки людина, яка їх виготовила, а й та, яка їх замовила та використала.
Також Знай писав, що Франківчани відповіли, чому масово їдуть за кордон на заробітки: пенсія, медицина, податки та інші причини