Чи мають неповнолітні відповідати за випадково вчинений злочин у повній мірі? Про це розповіли у Міністерстві юстиції України.

Як зазначається, у житті бувають ситуації, коли людина не усвідомлює до кінця, що коїть щось протиправне – особливо, коли цій людині ще немає 18 років.

Наприклад, на Одещині сталася така історія: 15-річний хлопець побачив, як у дівчини біля магазину з кишені випав телефон. Замість того, щоб повернути гаджет власниці, юнак поклав його до своєї кишені.

З його точки зору, не сталося нічого страшного, однак з точки зору закону – він скоїв крадіжку. Максимальне покарання за такий злочин передбачає обмеження волі на строк до п’яти років.

Чоловік з телефоном, скріншот: YouTube
Чоловік з телефоном, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Дівчині було нанесено матеріальну шкоду на суму в шість тисяч гривень. Вона звернулася до поліції, і хлопцю загрожувало покарання.

Однак він скоїв злочин вперше, раніше характеризувався як непоганий учень і не мав проблем із дисципліною. Це дало йому можливість виправити свою помилку, долучившись до «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Прокурор запропонував хлопцю скористатися шансом, і той погодився.

Юнак щиро покаявся у вчиненому, дійшов згоди з потерпілою, визнав завдану шкоду, приніс свої вибачення та відшкодував завдані збитки.

Суд, скріншот: YouTube
Суд, скріншот: YouTube

Захисник хлопця подав клопотання про звільнення підсудного від кримінальної відповідальності, прокурор та потерпіла із цим погодилися.

Дівчина зазначила, що хлопець ще дуже юний і у нього має бути шанс виправитись без покарання.

Ухвалою суду неповнолітній був звільнений від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрито. Хлопець отримав важливий урок на все життя.

Умови для застосування програми відновного правосуддя для неповнолітніх:

  • наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);
  • вчинення кримінального проступку або нетяжкого злочину вперше;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;
  • згода неповнолітнього і потерпілого на участь у програмі.

Нагадаємо, раніше "Сором...": загибель матері змусила підлітка розкаятися і зав'язати з криміналом

Як повідомляє портал «Знай.uа» Підлітка-гуляку провчили за тягу до крадіжки, змусивши розкаятися: "зробив боляче батькам"

Також «Знай.uа " писав, що Українка 53 роки була одружена з "іншою" людиною, правда розкрилася після смерті чоловіка