Священик ПЦУ розповів найцікавіше

21 вересня Православна Церква відзначатиме одне з найголовніших Свят – Різдво Пресвятої Богородиці, відоме в народі, як "Свято Другої Пречистої". Також цей день нерідко називають "Осениною", оскільки саме з цього дня, за народним календарем, настає справжня осінь. Знай.ua дізналися, як варто провести одне із найвеличніших Свят Християнства та яких традицій слід дотримуватися у день Різдва Діви Марії.

Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир
Церква - фото Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Церковний Новий рік: старт – з першого із 12 Свят

Нещодавно християни завершили річний цикл – це було Свято Успіння Пресвятої Богородиці. А 14 вересня Православні віряни відзначали Церковний Новий рік, або Початок індикту, який ще з давніх давен символізував новий відлік наступного року по Церковному календарю.

"Різдво Пресвятої Богородиці – одне з дванадесятих величних Свят. Тобто це означає, що є 12 таких Свят, які стосуються життя земного Ісуса Христа та Богородиці Діви Марії. Цей день є Богородичним Святом і саме Різдво Пресвятої Богородиці розпочинає цикл, починаючи з Нового Церковного року", – розповідає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик Михайло Омельян.

Священик ПЦУ Михайло Омельян - фото Свято-Михайлівського Золотоверхого собору
Священик ПЦУ Михайло Омельян - фото Свято-Михайлівського Золотоверхого собору

Популярні новини зараз
Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Якщо заглибитися в історію Свята, то ми бачимо, що Богородиця народилася від батьків Йоакима та Анни. До цього моменту вони впродовж довгого часу не мали дітей. І одного разу, коли Йоаким прийшов принести жертву, як це велів Старозавітний звичай, то первосвященик не хотів приймати його дарунок – через те, що вони із дружиною не мали дітей. Він йому сказав: "Оскільки ти не дав потомства Ізраїлю, я не прийму твою жертву". Ці свідчення ми бачимо зі Священного Передання.

Після цього Йоаким та Анна вирішили помолитися і попросити в Бога потомства, незважаючи на те, що вони були вже у віці. Господь все ж таки почув їхню молитву і дарував їм доньку – і звичайно, яку вони потім, за обіцянкою, присвятили Богові. Діва Марія довгий час допомагала в Храмі.

Щирі прохання подарують дитину

Пресвята Діва Марія Своєю чистотою і чеснотою перевершила не тільки всіх людей, але й Ангелів, явилася живим храмом Божим, і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, "Небесними Дверима, що вводять Христа у світ у спасіння душ наших".

Це свідчить про те, що кожному із нас, незважаючи на те, що в певний період часу людина не має дітей, а дуже просить – то Господь почує її молитву і подарує потомство.

"Таке чудо відбулося і в нашому Храмі. Одного разу до нас прийшла молода пара - вже кілька років не могли мати дітей, а лікарі сказали, що у них це не вийде. Священнослужителі нашого Храму Святого апостола і євангелиста Іоана Богослова при Михайлівському Золотоверхому монастирі і ті люди, які вірили і довіряли Богові, просили Господа допомогти їм. І вже незабаром у подружжя вдалося зачаття", – відзначає священик Михайло Омельян.

Тож у подібних ситуаціях надію в жодному разі не варто втрачати. Якщо людина щиро просить, якщо вона молиться до Бога, то Господь їй дарує.

"Ще такий найголовніший висновок потрібно зробити в день цього Свята: що Пресвята Діва Марія – це є початок нашого спасіння. Тому що, як не було би такої Діви Марії, не зміг би втілитися Син Божий Ісус Христос. Адже Діва Марія була чистою, була люблячою, вірила в Бога, надіялася на Господа і найголовніше – вона впустила Бога в своє серце", – каже старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук Михайло Омельян.

Святкуємо ми в цей день початок нашого спасіння - і тому кожна людина нехай прославляє Пресвяту Богородицю за те, що вона дала можливість кожному з нас бути в Царстві Божому.

Радійте коханню, дякуйте за зібраний врожай

Східні християни святкували такі ж самі традиції, як і в народі. Тобто Різдво Пресвятої Богородиці ще називалося Малою Пречистою. А Велика Пречиста – це Свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Щодо традицій, то, переважно, населення відзначало вже закінчення збору урожаю і дякували Господу, а особливо Пресвятій Богородиці, за те, що цей рік був плідний.

Овочі / фото: Pixabay
Овочі / фото: Pixabay

Також особливим чином вшановували в цей день і молодят. Люди накривали пишно стіл, вшановували їхню любов, запрошували та відвідували закоханих.

"Але потрібно закцентувати особливу увагу на тому, що люди не просто займалися якимись гуляннями чи збиранням урожаю. Вони, найперше, дякували Пресвятій Богородиці, Ісусу Христу за те, що Господь є такий милостивий, щедрий і подає такий врожай. Також люди молилися і моляться, щоби наступний рік був також врожайним", – підкреслює священик Православної церкви України Михайло Омельян.

Михайло Омельян - фото з Фейсбук
Михайло Омельян - фото з Фейсбук

Тому, святкуючи 21 вересня Різдво Пресвятої Богородиці, потрібно подякувати за всі благодіяння, які дає і Божа Мати, і Ісус Христос.

Розклад служінь і онлайн-записки

В ці дні у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі відбудуться такі богослужіння:

Розклад - Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир
Розклад - Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Щоб подати онлайн-записки за ваших рідних та близьких потрібно перейти за посиланням.

Фото - Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир
Фото - Свято-Михайлівський Золотоверхий монастир

Єдине прохання - не писати імена в коментарях під час проведення служінь, оскільки вони не будуть згадуватися під час молитви. Імена на молитву можна подавати тільки у вищезазначеному посиланні.