Металурги б'ють на сполох: запасів брухту всередині країни залишилося катастрофічно мало, і вже восени можуть початися зупинки заводів. Але поки це рішення не прийнято, що дає експортерам вивозити брухт катастрофічними темпами, і виводити прибуток за кордон, щоб не платити податки. Про це, з посиланням на митні декларації експортерів брухту, написав оглядач у матеріалі «заховати» $100 млн: скільки експортери брухту виводять в офшори».

"Експортери брухту наводили масу аргументів, чому потрібно зберегти експорт: це і доходи бюджету, і сплата податків, і розвиток галузі. Втім, як виявилося, за всіма цими пафосними словами криється банальне виведення грошей в офшори. Тільки за рекордний липень-21 експортери брухту залишили на офшорних рахунках не менше $8 млн. А За весь рік ця цифра дійде до $100 млн.! Це різниця між реальною світовою ціною і тією, яку ломщики вказали в митних деклараціях", - пише видання.

За даними з митних баз, що опинилися в розпорядженні редакції, ціни, задекларовані експортерами брухту, в переважній більшості випадків становлять $300-350 за тонну, дуже рідко дотягуючи до $400 за тонну. Тоді як на глобальних ринках котирування становили $470-500 за тонну і вище.

"По суті, сировинники в липні на кожній тонні експортованого брухту "взули" державу в середньому на $85. І тут виникає закономірне питання і до податкової, і до митниці, чому відсутній контроль за рівнем цін і відбуваються такі кричущі розриви при декларуванні? А якщо продовжувати, то цілком логічним було б перевірити, чи зайшла взагалі в Україну валюта за цими експортними контрактами, або весь заробіток осів в офшорах?",- задається питаннями редакція.

Тим більше, що так звана «оптимізація» оподаткування при експорті брухту дозволяє заготівельникам не платити податок на прибуток вже в Україні, а також виводити кошти з галузі, які могли б бути спрямовані на інвестиції в обладнання та збільшення ломозбору.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Махінації ломщиків завдають не тільки прямої шкоди бюджету України, а й непрямої шкоди. Експорт вимиває з країни найціннішу сировину, яка критично важлива для декарбонізації промисловості. Кожне підприємство, що використовує брухт у виробничому процесі, стає перед дилемою: або забруднювати навколишнє середовище іншими технологіями, або зупиниться через відсутність металобрухту. Ну а за цим логічно слід скорочення робочих місць, ВВП України. Втрати податкових відрахувань до бюджетів різних рівнів. Тому різке зростання експорту брухту чорних металів - це не просто загроза для металургів, а загроза для економічної безпеки України", - резюмувала редакція.

Як відомо, в 2021 році експорт брухту досяг рекордних позначок, і за підсумками року може перевищити 1 млн тонн. Через це склади металургійних підприємств практично спорожніли, і підприємства звернулися до прем'єр-міністра із закликом тимчасово заборонити експорт брухту, щоб не допустити зупинки підприємств і скорочення людей.

У свою чергу народний депутат Андрій Ніколаєнко зазначив, що встановлені зараз мита на експорт металобрухту не здатні запобігти масовому вивезенню сировини з України, і Мінекономіки необхідно терміново ввести тимчасову заборону на експорт.