Інфляція в Україні за липень перевищила 10% в річному вимірі. У експертів викликає питання монетарна політика Нацбанку. Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук розповів, що відбувається насправді, у статті для «НВ».

"За нашими оцінками, поточне зростання цін в Україні є результатом комбінації тимчасових і фундаментальних факторів. Це, власне, і пояснює "помірну" монетарну реакцію. Зокрема, тимчасовим поки виглядає зростання цін на продовольство та енергоресурси», - зазначає фахівець.

Найбільше вплинули на інфляцію в Україні ціни на соняшникову олію (+79% Р/Р), цукор (+84% Р/Р), природний газ (+164% Р/Р), паливо (+34% р/р).

Очікується, що економіка трохи оговтається від цих ударів приблизно до кінця року-вплинуть нові врожаї і коригування світових цін на продовольчі товари, газ і нафту.

Однак дорожчають не тільки масло і енергоносії – подорожчання зачепило і більш широкий спектр товарів і послуг. Держстат підрахував, що базова інфляція вже прискорилася до 7,3%.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

У НБУ вважають, що це наслідки виходу економіки з карантину, зростанням зарплат і споживчого попиту. Громадяни стали витрачати більше і активніше.

Як довго триватиме період зростання цін, в банку прогнозувати не беруться, але вже зараз підвищують свою облікову ставку для повернення інфляції до 5% в 2022 році.